петак, 24. мај 2019.

Весић: Сајам трећег доба 28. и 29. маја

Заменик градоначелника Београда Горан Весић најавио је гостујући на Телевизији Студио Б да ће 28. и 29. маја бити одржан Сајам трећег доба, који Град Београд организује под покровитељством председника Републике Србије Александра Вучића.

Он је истакао да би требало више да се бавимо старим људима јер се зрелост једног друштва огледа по томе како се односи према најмлађима и најстаријима.

– Ова манифестација пример је за то. Сваке године сајам има неколико хиљада посетилаца са бројним манифестацијама едукативног и забавног карактера и уз представљање понуда наших комуналних предузећа и Града Београда за старије суграђане. На тај начин желимо да се заједно радујемо са нашим сениорима и да им помогнемо да улепшају свој живот – рекао је Весић.  

Говорећи о новом закону о главном граду, Весић је рекао да ће закон донети децентрализацију и могућност да грађани обаве административне послове тамо где живе. Гостујући у редовној рубрици „Питајте заменика градоначелника”, Весић је прецизирао да ће нове надлежности општина у вези са легализацијом и издавањем грађевинских дозвола умногоме растеретити до сада надлежне секретаријате.

– С друге стране, град ће добити нека нова овлашћења у областима пољопривреде, заштите животне средине и слично. Приградске општине ће имати овлашћења да доносе урбанистичке планове ван планова генералне регулације, јер имају велику потребу да развијају поједине делове. Зашто бисмо чекали да о свему одлучује Скупштина града, без обзира на то што је граду остављена могућност провере, очекујемо да се овако ради брже – навео је Весић.

Он је додао да ће лично инсистирати на томе да општине почну да оснивају услужне центре, а такав пример већ постоји у Калуђерици.  

– Свако веће насеље у Београду треба да има свој услужни центар јер би људи требало да завршавају послове тамо где живе – истакао је Весић.

Он се осврнуо и на нови закон о Комуналној полицији, који би требало да се нађе на дневном реду у јулу, а који ће омогућити да Београд има више од три стотине комуналних полицајаца.

– Постоје приградска насеља у Београду где никад није било комуналних полицајаца, иако би требало да воде рачуна о комуналном реду у читавом граду. Бука, пара, непријатни мириси, смеће, пси без повоца и брњице, све су то њихове надлежности, а на то се генерално људи највише жале. Можете да будете сигурни да ће већи број комуналних полицајаца повећати комунални ред – истакао је Весић.

Весић је, на молбу једног од гледалаца, навео да ће се потрудити да се обележи дан када се десила највећа катастрофа на Дунаву – потапање брода „Ниш”. Како је истакао, тада је страдало око сто људи, који заслужују да се не забораве.