петак, 24. мај 2019.

Формирана Радна група за реконструкцију тржног центра у Нушићевој – Чумићево сокаче у новом руху 2021.

Након дугогодишњег пропадања, дизајнерски кутак у центру града – Чумићево сокаче напокон ће заблистати у новом руху најкасније 2021. године. На јучерашњем састанку представника Града Београда и власника локала формирана је радна група која ће се у наредном периоду бавити свим питањима у вези са оживљавањем овог тржног центра.

Како за „Новосги” каже Драгомир Петронијевић, члан Градског већа, иако је иницијатива за сређивање овог дела града постојала одавно, тек сада су се створили услови за реализацију. 

Према његовим речима, будући да су и сами власници локала много урадили на уређењу, активно ће учествовати у сваком кораку израде пројеката и реализацији. Формирана је и Скупштина власника локала Чумићевог сокачета, коју чине четири члана, а укључен је и архитекта који је осмислио изглед Чумићевог сокачета када је грађен центар, наводи Петронијевић.

– Убудуће ћемо се састајати једном недељно да бисмо резимирали како напредујемо. Пошто је тржни центар имао само привремену грађевинску дозволу, а постоји и проблем са власништвом, први задаци радне групе биће да до краја године реши имовинско-правни статус тржног центра – појаснио је Петронијевић.

Идеја Града Београда је да и након реконструкције овај тржни центар задржи постојећи концепт, као и да буде незаобилазно место на туристичкој мапи града.  

– Намера је да, осим трговинске намене, ово буде простор и културно-едукативног карактера, да се одржавају модне ревије, као и да се уврсте неке сталне манифестације. Циљ нам је да имамо један уређени урбани и препознатљив део града. На тај начин ће се створити услови да почетком следеће године распишемо конкурс за идејно решење и током године почнемо реконструкцију. Крајњи рок за реконструкцију овог тржног центра је 2021. године – објашњава Петронијевић.

Представници Удружења власника локала већ су дали неке сугесгије у ком правцу би реконструкција могла да иде.  

– Град је препознао наш труд, а ове године крећемо у велики посао. Наш тим чине компетентни људи који ће давати сугестије како да се задржи постојећи концепт „Belgrade design district”. Већ је у сваком путопису о Београду Чумић препознат, а после реконструкције тек ће бити. Склопили смо сарадњу и са Факултетом за примењену уметност, како би ово било место број један за све културне и уметничке манифестације. Дуго смо чекали ово и надамо се да ће сада напокон бити решено –  каже Маринко Миловановић, председник Удружења власника локала Чумићевог сокачета.

Тржни центар „Чумићево сокаче”, популарно назван „Belgrade design district”, могао би након реконструкције да добије и нови назив. Међу учесницима радне групе већ постоје неки предлози, а током поступка реконструкције ће се одлучивати да ли ће задржати старо или добити ново име.