петак, 24. мај 2019.

Делегација Београда у посети главном граду Русије

Званична делегација Града Београда борави у дводневној посети главном граду Руске Федерације поводом остварене сарадње Омладинског позоришта „Дадов” и московског позоришта „Ермитаж”. Делегацију Града Београда чине помоћник градоначелника Андреја Младеновић, секретарка за информисање Мирјана Павичић, оперативни директор Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Предраг Вулиновић, директор „Дадова” Владимир Мијовић и представници градског Секретаријата за културу.

Након сaстанка у Државној думи са председником Комитета за међународну сарадњу Леонидом Слуцким и председницом Омладинског парламента у Државној думи Маријом Воропаевом, помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић је у изјави за Беоинфо рекао да су разговори били веома добри и конкретни, те да је договорена сарадња и размена културних посленика.

– Прву делегацију Омладинског парламента ускоро очекујемо у Београду, а позвали смо такође Омладински парламент да преко својих представника из културе буду присутни на нашој манифестацији Дани слободе и заједно обележимо велики празник 75 година од победе над фашизмом – истакао је Младеновић, подсетивши да је председник Комитета Леонид Слуцки недавно био у посети Србији и да је имао састанак са председником Александром Вучићем.

Према његовим речима, ова посета је веома значајна за проширење и унапређење сарадње Града Београда и са Москвом и са Руском Федерацијом.

– У данашњем разговору посебно je истакнуто да Русија и Србија морају заједно да се боре и да је њихова подршка, посебно по питању Косова и Метохије, нашој политици и Александру Вучићу у овом тренутку за међународну позицију Србије врло значајна. Надамо се да ће и ова посета допринети да се та сарадња настави, да јача, да се гради и да посебно млади људи из Русије што више долазе у Београд и Србију, те да сарадњу и на том плану дижемо на виши ниво – закључио је Младеновић.

Данас је одржан и званични састанак у Скупштини Града Москве са Сергејем Черјомином, министром Владе Москве и шефом Одељења за економске односе са иностранством и међународне односе Града Москве.

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић је овом приликом указао на то да су Дани Москве у Београду били својеврстан празник којем су присуствовали уметници из Русије и навео да су везе и пријатељство између две државе и два народа на изузетно високом нивоу. То је, како је додао, могло да се види 17. јануара приликом посете Владимира Путина Београду, када је велики број грађана изашао на улице да га поздрави и дочека. 

– На нама је да сарадњу додатно унапређујемо, а наша посета и представа коју ће Омладинско позориште „Дадов” извести у позоришту „Ермитаж” један од видова успешне сарадње. Већ смо почели припреме за дочек московског позоришта Београду на јесен. Такође, сарадња у различитим привредним гранама Русије и Србије је веома добра. Београд започиње велики пројекат изградње метроа у којем сарађује са француским и кинеским компанијама, а веома би нам значила и помоћ стручњака из Русије – рекао је Младеновић.

Како је рекао Младеновић, парк Ушће у Београду је рађен по узору на парк Зарјадје у Москви, за шта су консултоване архитекте тог парка, а биће од помоћи и за још неке паркове у главном граду Србије.

Младеновић је представнике Града Москве позвао да посете Београд у октобру и буду део манифестације 75 година од победе над фашизмом и ослобођења Београда, као и да у децембру такође посете наш град када је планирано подизање споменика Николају Краснову, чувеном архитекти.

За госте из Србије приређен је и пријем у Амбасади Републике Србије, а глумци „Дадова” вечерас ће у Позоришту „Ермитаж” одиграти представу „Ромео и Јулија”.