среда, 12. јун 2019.

Весић: Паник-тастери у Центрима за социјални рад за већу безбедност запослених и корисника

Заменик градоначелника Београда Горан Весић присуствовао је данас у Центру за социјални рад на Звездари презентацији рада паник-тастера. Весић је истакао да од данас сваки радни сто у центрима за социјални рад у Београду има паник-тастер, што ће умногоме повећати безбедност запослених и корисника.

Догађају је присуствовала начелница Градске управе Сандра Пантелић, секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, директорка Центра за социјални рад Београд Зорица Павловић, руководилац Градског центра за социјални рад Звездара Немања Антонијевић, као и представници општине Звездара.

Весић је рекао да град свакодневно улаже новац у различите сврхе, али и изразио мишљење да су средства уложена у безбедносни систем центара за социјални рад на врху листе квалитетно утрошеног новца.

– Систем паник-тастера доприноси већој безбедности запослених у центрима за социјални рад, али и корисника. Нажалост, последњих година смо били сведоци непријатних и трагичних догађаја у центрима за социјални рад, који су резултирали људским жртвама. Инсталација паник-тастера и пратећег система је превентива и нешто што би пре свега требало да заштити запослене. Град Београд има 17 подручних одељења Центра за социјални рад, као и велики број корисника који свакодневно долазе услед различитих потреба. У свих 17 одељења Центра за социјални рад уградили смо 459 паник-тастера и 238 камера – рекао је Весић.

Према његовим речима, све наведено значи да сваки радни сто у центрима за социјални рад има паник-тастер и запослени у случају било какве непријатне ситуације притиском паник-тастера обавештава обезбеђење, које аутоматски добија информацију о канцеларији где постоји проблем уз активацију две најближе камере.

– Канцеларије наравно нису покривене видео-надзором јер закон тако нешто не дозвољава, али су због тога покривене све друге просторије у центрима за социјални рад. Централно одељење Центра за социјални рад, које се налази у Руској улици, повезано је са свим подручним одељењима и у исто време добија информацију која се потом прослеђује полицији, ватрогасцима или хитној помоћи у зависности од потребе. Вредност овог пројекта је 36 милиона динара и то је вероватно најбоље уложен новац јер спашава људске животе. Овакав сигурносни систем не постоји нигде у Србији осим у Београду и верујем да ће и друге локалне самоуправе следити наш пример – рекао је Весић.

Он је захвалио секретарки за социјалну заштиту Наташи Станисављевић која, како је рекао, води овај и сличне пројекте, али и настоји да центри за социјални рад не буду само опремљени на овај начин, већ и уређени на европском нивоу.

– На овај начин показујемо да Град Београд достиже одређене цивилизацијске вредности катактеристичне за развијеније европске земље – рекао је Весић и такође захвалио начелници Градске управе Сандри Пантелић и директорки Градског центра за социјални рад Зорици Павловић на ангажману у овом и другим пројектима.

Наташа Станисављевић је истакла да Град Београд наставља са улагањем у установе социјалне заштите.

– Подсетићу да је након 20 година у потпуности изграђен један објекат Центра за социјални рад – у Обреновцу. Такође радимо на повећању капацитета наших установа, али и стручном усавршавању запослених. Приоритет је безбедност запослених и корисника, због чега су умрежена сва одељења Центра за социјални рад, као и први мониторинг-центар у Србији, уз напомену да је приватност корисника у потпуности заштићена – рекла је Наташа Станисављевић.

Директорка Центра за социјални рад Зорица Павловић је подсетила да Центар за социјални рад Београд има највећи број корисника у Србији.

– Радимо са људима који су се нашли у најтежим животним ситуацијама и највећим кризама које се тичу породице. Често су у питању дубоко поремећени брачни, емотивни и родитељски односи. Ово је један од најважнијих корака ка обезбеђивању максималне безбедности запослених и корисника – рекла је Зорица Павловић.