четвртак, 13. јун 2019.

Весић: Ова година „ударничка”, настављамо истим темпом

За ову годину можемо рећи да је „ударничка” јер смо заиста уредили велики број улица, реконструисали фасаде, десетине булевара, али и споменика културе, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић гостујући на ТВ „Пинк”.

Говорећи о актуелним радовима на улицама Београда, Весић је истакао да сви радови који се одвијају у Београду на неки начин ремете живот суграђана, али да су се претходне градске власти трудиле на исти начин, не би сада било толико посла.

– Урађено је скоро 500 фасада, десетине улица и булевара, док смо Савски амфитеатар „очистили” и тамо се сада гради Београд на води. Грађани могу да виде како се тренутно уређује парк „Ушће”, а не би требало заборавити ни да је железничка станица измештена из центра града. Такође, направљен је велики број урбаних џепова, уређујемо тргове и ускоро почиње реконструкција Савског трга, док су на Тргу републике радови увелико у току и за неколико месеци ће бити завршени. Уредили смо и Трг Славија и мислим да Београђани желе да живе у уређеном граду. Да су се претходне градске власти трудиле на исти начин, не бисмо сада имали толико посла. Трудимо се да се највише радова одвија лети, када је најмање људи у граду – рекао је Весић. 

Према његовим речима, до 1. септембра ће бити завршене све кључне раскрснице на потезу од 27. марта, Краљице Марије, Џорџа Вашингтона и Цара Душана. 

– Такође, 1. септембра биће „пуштен” саобраћај на Тргу републике, потом и у Карађорђевој, па се може рећи да је текућа година „ударничка” јер смо заиста уредили велики број улица. Тренутно радимо 70 фасада у Земуну, а следеће године нас чека уређење Главне улице на истој општини, као и реконструкције улица Кнеза Милоша и Београдске. Добили смо поверење грађана управо због програма који је налагао уређење града. Данас у Београду имамо више од 300 кранова и због тога не постоји радник у грађевинској индустрији који је без посла – додао је заменик градоначелника. 

Весић је истакао да у Београду данас нема радника у грађевинској индустрији који је без посла, као и да је просечна плата 576 евра, док је она пре четири године износила 460 евра.

– Данас је незапосленост у нашем граду испод 10 одсто, а пре четири године је била 24 одсто. Запослено је скоро 718.000 грађана, а пре четири године их је радило 559.000, што све значи да се град развија и расте због чега је потребно променити начин живота и функционисања, затим треба изградити метро, два моста, два тунела, обилазнице – рекао је Весић.

Говорећи о „врабац сервису”, Весић је напоменуо да је за тако нешто урађено 20 хиљада квадратних метара пешачке зоне на Косанчићевом венцу, Топличином и Обилићевом венцу и у Улици Вука Караџића.

– По угледу на велике модерне градове купићемо четири мала електрична аутобуса за осам особа, у пешачкој зони ће бити станице за та превозна средства и грађани и туристи ће моћи да их користе. Пуњење ових возила биће у гаражи на Обилићевом венцу, која је ове године номинована са још две за најбољу зелену гаражу у Европи и резултате победника знаћемо у октобру ове године – рекао је Весић. 

Према његовим речима, Београд није само пословни центар овог дела Европе већ и културни центар, те изградња нове зграде Београдске филхармоније омогућиће Београду да буде место у које ће долазити људи из Европе да слушају концерте и гледају позоришне представе. 

– Београд подржава све концерте, и оне који су посебно спектакуларни, које организује Београдска филхармонија, што у претходном периоду, пре наше власти, није био случај – закључио је Весић.