петак, 14. јун 2019.

Весић: Владина комисија за јавно-приватно партнерство дала одобрење Београду да распише тендер за јавне бицикле

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је за Студио Б да је Комисија за јавно-приватно партнерство Владе Републике Србије дала позитивно мишљење Граду Београду поводом тендера за јавно-приватно партнерство за увођење и управљање системом јавних бицикала за град Београд.

– После позитивног мишљења владине комисије, Скупштина Града Београда ће на наредној седници, која ће бити одржана до краја јуна, донети одлуку о расписивању тендера који ће бити објављен до почетка јула – рекао је Весић и додао да је одлука да Београд има систем јавних бицикала историјска са становишта растерећења саобраћаја, заштите животне средине, промоције здравог живота, али и имиџа нашег града који полако постаје уређена европска престоница.

Према његовим речима, Београд је суочен, као и већина великих европских градова, са потребом унапређења и трансформације инфраструктуре која одговара захтевима вишемилионске популације. 

– С обзиром на то да се током последње три године у Београду сваке године региструје око 50 хиљада нових аутомобила, убрзани пораст броја возила доводи до загушења саобраћајница и тротоара. Зато је потребно створити алтернативне системе превоза, а један од њих је систем јавних бицикала – додао је Весић. 

Заменик градоначелника Београда је рекао да ће у Београду у наредне три године бити успостављено 150 станица на којима ће бити 900 јавних бицикала, као и да Београд тренутно има око 100 километара бициклистичких стаза, док је у плану да се у наредне четири године изгради још 120 километара нових.