петак, 14. јун 2019.

Бата Живојиновић добија улицу на Црвеном крсту на Врачару

Комисија за споменике и називе тргова и улица на седмој седници усвојила је једногласно иницијативу да Бојанска улица на Црвеном крсту на Врачару понесе име по српском и југословенском глумцу Велимиру Бати Живојиновићу. 

Поводом обележавања три године од смрти славног глумца Велимира Бате Живојиновића, магазин „Базар”, компанија „Борба” и Горан Весић, у својству грађанина, покренули су иницијативу да једна од београдских улица добије назив по овом уметнику. Предлог Горана Весића је да Бојанска улица на Црвеном крсту понесе име славног глумца. 

– Велимир Бата Живојиновић је наша велика глумачка легенда. Он је својим немерљивим уметничким и културним доприносом обележио једну златну еру српске, југословенске и светске кинематографије. „Валтер брани Сарајево”, „Скупљачи перја”, „Битка на Неретви” и многи други филмови само су неки у којима је остварио јединствене и неприкосновене улоге, које ће остати као печат једног невероватног и непоновљивог дара – стоји у иницијативи Горана Весића, а коју је образложила председница Комисије за споменике и називе тргова и улица Андреа Радуловић.

Чланови Комисије за споменике и називе тргова и улица једногласно су усвојили и предлоге одлука за именовање 3.009 неименованих улица у оквиру пројекта ажурирања адресног регистра и то на подручју градских општина Чукарица, Раковица, Нови Београд, Лазаревац, Барајево, Младеновац, Обреновац и Сопот. 

– До сада смо именовали 1.897 неименованих улица, а сада су усвојени и предлози одлука за именовање још 3.009 улица и то на територији Чукарице 150 улица, у Лазаревцу 579, на Новом Београду 75, у Младеновцу 457 улица, Барајеву 705, Обреновцу 764 и Сопоту 279 улица. Како би те улице добиле права имена, сарађивали смо са Академијом наука и уметности, Војском Србије, Министарством унутрашњих послова, Министарством одбране, Градском библиотеком и многим другим установама, али су највећим делом иницијативе за називе улица давали сами грађани и локалне заједнице – објаснила је Радуловићева на седници.

Комисија је усвојила и иницијативу РТС-а за постављање скулптуре Милоја Миће Орловића, истакнутог телевизијског водитеља, новинара и уредника, са идејом да предложена локација буде испред зграде у Таковској 10 уколико се све релевантне институције усагласе. Скулптура која би била постављена је ауторско дело вајара Небојше Савовића Неса. 

На седници је усвојена и иницијатива Горана Весића, у својству грађанина Београда, да се подигне споменик деспоту Стефану Лазаревићу на простору између Гундулићевог венца, Дринчићеве и Палмотићеве улице. У иницијативи стоји да две улице у Београду већ носе име по њему и да због његовог изузетног значаја у нашој историји, односно у вођењу српске деспотовине у њеним најтежим тренуцима и утемељењу Београда као српске престонице, деспот Стефан заслужује и спомен-обележје.