петак, 14. јун 2019.

Дан отворених врата у објекту „Предах”

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић присуствовала је данас отвореним вратима за родитеље потенцијалних корисника објекта „Предах” у Шекспировој улици. Ова установа социјалне заштите, која делује у оквиру Центра за смештај и дневни боравак деце ометене у развоју, отворена је пре два месеца, а заинтересовани родитељи могли су данас да поставе питања и обиђу просторије ове установе.

Наташа Станисављевић је подсетила да су први захтеви за пријем и смештај већ реализовани и да је сада важно пружити потребне информације свима који су још увек заинтересовани за овај вид подршке.

– Најбитније је да су родитељи задовољни квалитетом пружене услуге, а данас имају и прилику да поставе сва питања и да заједнички радимо на поједностављењу процедуре пријема у установу. Са нама су данас и радници Центра за социјални рад који су упутни орган, односно они који први примају захтеве. За досадашње кориснике, процедура је већ веома једноставна и довољно је само поднети захтев, а за родитеље који до сада нису били корисници, потребно је донети извештај лекара и потврду о примањима јер они који су социјално угрожени имају право на бесплатну услугу. Капацитет установе је 50 корисника истовремено, а колико је данашњи дан отворених врата био важан, говори и податак да је дошло више од стотину родитеља. Због тога ћемо наставити да овакве дане одржавамо и убудуће – казала је Наташа Станисављевић.

Она је такође истакла и да је Град Београд препознао жељу родитеља да се боравак деце не ограничава на 26 година, те да је упућена иницијатива надлежном министарству да се правилник измени и услуга постане доступна и старијим корисницима.

– У нашим дневним боравцима тренутно имамо 633 корисника, од тога је њих 370 старије од 26 година. После подношења иницијативе имамо информације да ће правилник у наредном периоду бити измењен, тако да ће овај објекат бити доступан и старијим корисницима – казала је Станисављевићева.

Директор Центра за смештај и боравак деце ометене у развоју Петар Јорданов објаснио је да „Предах” представља објекат привременог и повременог смештаја који је намењен за сва четири степена подршке.

– Сваки корисник услуге може користити 45 дана годишње, 20 дана у континуитету и остатак у међусобном договору, како је коме потребно и како му одговара. Овде имамо сензорну собу, која је најопремљенија у региону, кабинете за домаћинство, фискултуру и друге садржаје. Објекат има 14 станова, у којима је свака соба једнокреветна или двокреветна, што је по свим европским и светским стандардима. Објекат „Предах” подржава сва четири степена подршке: интелектуалне сметње, вишеструку ометеност, сензорне сметње и телесну инвалидност. Основна идеја је помоћ кориснику и његовој породици и са поносом могу да кажем да је наш објекат најбољи тог типа у целом региону – рекао је Јорданов.