петак, 14. јун 2019.

Весић и Никодијевић у Прагу и о модернизацији трамваја

Заменик градоначелника Горан Весић и председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић разговарали су данас са градоначелником Прага Зденеком Хрибом о сарадњи између два града, као и са представницима чешке компаније CSG CZEHOSLOVAK, између осталог, и о могућности модернизације београдских трамваја.

Током посете, Весић и Никодијевић су се упознали са функционисањем метроа у Прагу, што ће бити драгоцено искуство имајући у виду да у српској престоници идуће године почиње изградња метроа.

– Због тога смо данас посетили фирму која управља јавним транспортом и још једну која се бави репарацијом трамваја, с обзиром на то да имамо око 130 старих ČKD трамваја које могу модернизовати чешке компаније – додао је Никодијевић.

Иначе, Праг модернизује већ постојеће трамваје и тако прави огромне уштеде јер на тај начин коштају четири до пет пута мање, а имају и гаранцију од 20 година.

Уколико би се Београд одлучио за такав систем, модернизација би могла да се врши у крушевачком предузећу „14. октобар, које је купила чешка компанија CSG CZEHSLOVAK, и то је била једна од тема састанка са руководством те корпорације.

– То је апсолутно исплатива инвестиција и то је нешто на чему ћемо радити у наредном периоду. Инсистираћемо, ако будемо радили са Чесима, да се то ради управо у Крушевцу, а да се у Прагу произведе само оно што не може у „14. Октобру” – рекао је Никодијевић.

Током састанка са градоначелником Прага, једна од тема била је управо управљање саобраћајем, каже Никодијевић и додаје да су са њим разговарали и о културној сарадњи и размени стручњака.

– Праг, који има осам милиона туриста, сјајно је решио питање саобраћаја. Желимо да искористимо та искуства. Било је речи и о сарадњи у области туризма, али и о „смарт ситију”, будући да је Праг започео неке пројекте које Београд тек почиње. Договорили смо се и да један број стручњака из Београда иде у Праг и види како тај систем („смарт сити”) функционише – рекао је Никодијевић.

Како је навео, разговарали су и о културној сарадњи с обзиром на то да је Праг познат по великом броју позоришта. 

– Постоји велики простор за сарадњу, али све то нам омогућују добри односи између Србије и Чешке, као и између два града – рекао је Никодијевић и додао да ће нови састанак са градоначелником Прага ускоро бити одржан у Београду.