петак, 14. јун 2019.

Весић се састао са потпредседником Владе Чешке

Заменик градоначелника Београда Горан Весић састао се данас у Прагу са потпредседником Владе Чешке Карлом Хавличеком и позвао чешке инвеститоре да искористе потенцијале и инвестирају у Београд, који је у претходне четири године остварио завидне резултате.

Весић се састао и са потпредседником коморе индустријалаца Фратишеком Чалопеком и разговарао са представницима бројних европских и чешких компанија које су заинтресоване за улагање, међу којима су „ЕП холдинг” и „Веолија”.

–У овом тренутку нема бољег места за инвестирање у Европи од Србије и Београда. Окренути смо ка инвестицијама и то показују резултати које имамо у последње четири године. Незапосленост је пала са 24 одсто на испод 10 одсто – указао је Весић и прецизирао да данас у српској престоници ради око 720.000 људи, а пре четири године 560.000.

Такође, напредак показује и просечна плата у Београду која данас, како каже, износи 576 евра, што је за 116 евра више него пре четири године.

–То показује да се Београд развија и да своју прилику могу да траже компаније из Чешке -  рекао је Весић за Танјуг који је, такође, изразио задовољство што је једнодневни боравак српске делегације у Прагу завршен састанком са високим државним званичницима.

Према Весићевим речима, састанак са потпредседником чешке владе показује колико им је значајна сарадња са Србијом и Београдом.

Истиче да је на том сусрету било речи о пројектима чешких компанија у Београду које, како каже, треба да дођу у још већем броју и искористе добру политичку и све бољу економску сарадњу која постоји између две земље.

–Ми у овом тренутку разговарамо са Татром, компанијом чији се трамваји налазе у Београду о њиховој рестаурацији. Интезивно причамо о могућностима да се то уради и верујем да ћемо у наредном периоду, у складу са нашом законском процедуром, моћи да модернизујемо трамваје – рекао је Весић.

Наводећи да је једна ческа компанија купила „Филмски град”, Весић је изразио наду да ће већ идуће године бити реконструисани студији што ће, верује, омогућити да се у Београду снима више филмова.

–Разговарао сам са компанијом ЕП холдинг која је заинтресована за улагање у енергетику, у системе топлотног грејања, и која је једна од најмоћнијих компанија. Имају намеру да раде у Београду, а ја сам пренео све оне потенцијале и повластице које дајемо као град, поред оних које даје Република”, истакао је Весић.

Мишљање је да је дошло време да и друге чешке компаније следе пример оних које су већ улагале у Београд. 

–Чињеница да су велике чешке компаније заинтресоване за инвестирање говори да је Србија постала стабилна, јер Чеси обично не долазе први, већ углавном следе немачке компаније а у Србији данас, поред кинеских које су ту од раније, имате највише немачких и француских компанија – рекао је Весић.

Данас, како каже, и привреде других земаља следе њихов пример и све то говори да је Србија интересантна дестинација за улагања.

У делегацији са Весићем био је и председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић, градски секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић, в.д. директора ГСП Радиша Момчиловић и председник Мешовитог комитета за сарадњу Србије и Чешке и државни секретар у Министарству трговине, туризма Стеван Никчевић.