петак, 12. јул 2019.

Весић: Чишћење канала почеће 1. августа, кривичне пријаве за оне који буду на њима нелегално градили

Чишћење канала на левој обали Дунава почеће 1. августа и радове ће обављати „Србијаводе” којој је тај посао у надлежности, рекао је заменик градоначелника Горан Весић  гостујући на Студио Б.

– На левој обали Дунава постоји око 950 километара канала, од чега се 179 километара налази у стамбеној зони, а остало су пољопривредни канали. Сада ће 200 до 300 километара пољопривредних канала бити очишћено, што ће платити компанија „Ал Дахра”, која је нови власник ПКБ-а, а ми смо одвојили 2,5 милиона евра за чишћење 179 километара у стамбеној зони. Све што је нелегално изграђено на тим каналима биће срушено и очишћено од 1. августа до 15. децембра, а истовремено ћемо урадити и реконструкцију црпне станице „Рева” како би она могла да повуче више воде. Ми смо већ урадили решења и „Србијаводе” више никад неће дозволити да се било шта нелегално гради на каналима јер ће одмах уследити кривичне пријаве и поступати се у складу са законом – казао је Весић.

Он је подсетио да ће на пролеће почети и изградња канализације у том делу града.

– Потписали смо грант са Европском инвестиционом банком, почели смо са пројектовањем и тамо ће бити изграђено 90 километара канализације, фабрика за прераду отпадних вода. У наредне две године од почетка радова, лева обала биће решена у смислу да ће имати фекалну канализацију, фабрику отпадних вода, очишћене канале, што ће омогућити становницима тог дела града да живе нормално – казао је Весић.

Заменик градоначелника нагласио је и да је прекјуче поподне свих 935 породица добило интервентну помоћ од Градског центра за социјални рад на основу оштећења која су имали у кућама током протеклих јаких киша.

– Та помоћ је исплаћена 18 дана после поплава, што се никада није десило тако брзо. То показује да смо се као град и држава добро организовали и да смо, нажалост, у тим поплавама и бујичним полавама стекли искуство. Желим да захвалим председнику Александру Вучићу што је, када је био на том подручју, обећао да ће грађани добити помоћ, након чега смо добили од Владе Србије новац који смо проследили грађанима чиме је показана солидарност према онима који су, не својом кривицом, претрпели штету – казао је Горан Весић.