понедељак, 5. јун 2017.

Фонтана на Славији већ постала нови симбол Београда

Градски челници присуствовали су вечерас генералној проби функционисања фонтане на Славији, чиме је она и званично пуштена у рад.

Градоначелник Синиша Мали истакао је да је ова фонтана већ постала нови симбол једног новог, другачијег Београда, који се мења и по чему га људи све више препознају. 

– Следеће године почећемо да градимо и гондолу која ће повезивати Калемегдан са парком Ушће, тако да се сада види да има смисла што смо уређивали фасаде у Улици краља Милана, од Славије до Теразија. Град полако постаје другачији, препознатљив и лепши и ми са таквим активностима нећемо стати.  Одговор на све критике  у вези са овом фонтаном  је велики број људи који се окупио вечерас на Славији. Од данас ће сви грађани моћи да уживају у прелепој фонтани по којој је Београд већ постао познат, а тек ће бити,  и то у целој Европи. Београд мењамо набоље и мењамо га из дана у дан, радимо заједно са нашим суграђанима и слушамо њихове савете – рекао је Мали.

Он је додао да цео град постаје другачији, ради се реконструкција Булевара ослобођења, Славије, Рузвелтове улице, фасаде добијају ново лице.

– Сређујемо Обилићев венац, обновљена је Улица Вука Караџића, као и Змај Јовина. Калемегдан ћемо средити још лепше, дакле центар града претварамо у атрактивну зону. Следеће године нас очекује обнова Улице кнеза Милоша, гради се и Београд на води, завршава се и хотел Хилтон, који се налази недалеко од Славије. То све говори да смо на правом  путу да мењамо Београд набоље  – истакао је Мали.

Градски менаџер Горан Весић је поновио да оволики број људи који се окупио да види нову фонтану јасно говори да је она постала симбол Београда. 

– Велики градови и градови који живе од туризма имају своје атракције, а ово ће бити једна од атракција Београда. То је нешто због чега ће долазити људи у наш град, а ми смо град који живи од туриста и који треба да има овакве занимљивости. Овакви објекти разликују велике градове од малих – рекао је Весић.

Он је прецизирао да фонтана има 800 метара водених површина, 32 метра у пречнику, 350 млазница, а радиће и зими на температури од минус 20 степени и највећа је у jугоисточној Европи. 

– То показује да је Београд постао велики град. Фонтану смо изградили од уштеда које смо остварили. Не градимо је из кредита, као што не радимо ни фасаде ни пешачке зоне. Ово је симбол града, а биће и других – рекао је Весић и додао да је ово прилика да у име града захвали  стотинама људи који су седам месеци радили на овој фонтани. 

– Када завршимо реконструкцију Славије, овде ће се налазити један парк, и то ће бити потпуно другачији крај овог дела града – рекао је градски менаџер. 

Догађају су присуствовали челници градске власти, директори јавних предузећа, као и председници општина.