петак, 28. новембар 2014.

Кинески премијер Ли Кећианг почасни грађанин Београда

Одборници Скупштине града одлучили су данас да се премијер Народне Републике Кине Ли Кећианг прогласи за почасног грађанина Београда. Ова титула додељена му је за афирмацију Београда и допринос развоју и унапређењу сарадње и међусобних односа Републике Србије и Народне Републике Кине.

Синиша Мали, градоначелник Београда, изразио је задовољство што има прилику да Лија Кећианга предложи за ову почасну титулу.

– Сведоци смо тога да ћемо до краја децембра отворити Пупинов мост, који су градиле кинеске компаније и које је финансирала кинеска влада. На његово лично инсистирање, Београд ће бити домаћин Самита шеснаест земаља централне и источне европе, који ће бити одржан од 15. до 17. децембра ове године. То ће бити добра прилика да се Београд промовише, не само као центар региона по питању привреде већ и као политички центар. Такође, наша сарадња у области културе је веома значајна. Кина је била земља гост домаћин на протеклом Сајму књига, а наредне године обележиће се и 35 година од споразума о сарадњи Града Београда и Пекинга – навео је градоначелник.

Одлуку о проглашењу премијера НР Кине за почасног грађанина Београда поздравио је и Никола Никодијевић, председник Скупштине града Београда, истакавши да је то гест захвалности за све што је Кина учинила за Србију и Београд.

– Oво је трећи кинески премијер који ће добити ово високо признање, што ће потврдити наше опредељење да са Кином градимо стратешки добре односе, привучемо значајне инвестиције у нашу земљу и интензивирамо сарадњу у свим областима – рекао је Никодијевић.

Звање Почасни грађанин Београда уведено је 19. јула 1954. године и додељивано је све до 1985. године. Добила су га 23 висока страна државника који су били у посети Југославији. Ова титула поново је уведена 2006. године и додељена је Нелсону Мандели (2007), министру спољних послова Шпаније Мигелу Анхелу Моратиносу (2009) и амбасадору Јапана у Републици Србији Тадаши Нагаију (2010).