понедељак, 9. мај 2016.

Весић: Београд ће се, на предлог министра Стефановића, одужити совјетским херојима маршалу Толбухину и генералу Жданову

Градски менаџер Горан Весић изјавио је данас да ће Град Београд на првој наредној седници Скупштине града, већ током маја, прихватити иницијативу коју је пре неколико месеци поднео министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, као грађанин Београда, да „совјетски хероји маршал Фјодор Иванович Толбухин и генерал Владимир Иванович Жданов добију у Београду улице које су достојне њиховог дела и онога што су учинили за ослобођење нашег града”.

– Небојша Стефановић је поднео иницијативу да се исправи неправда нанета ослободиоцима Београда маршалу Толбухину и генералу Жданову када су промењени називи улица које су деценијама носиле њихова имена да би потом, када је бившој власти постало јасно да је направила грешку, били додатно понижени тако што су им по њима назване улице на периферији града. Министар Стефановић је у свом писму подсетио на величину дела ових совјетских хероја и обавезу нашег друштва да њихово дело памтимо и да се достојно одужимо како њима тако и Црвеној армији, која је дала одлучујући допринос ослобађању Београда од нацистичког окупатора – рекао је Горан Весић и додао да је Комисија за споменике и називе тргова и улица Града Београда прихватила ове предлоге.

Весић је рекао да ће Комисији за споменике и називе тргова и улица бити предложено да досадашња улица Гоце Делчева на Новом Београду добије име Булевар маршала Толбухина, а Похорска да добије име Улица генерала Жданова. Он је додао да маршал Толбухин и генерал Жданов заслужују достојније улице од оних које су им доделиле бивше власти у Рипњу и на Лазаревачком друму на Чукарици и да су „предложене улице на Новом Београду заиста прави начин да се одужимо овим херојима”. 

– Данас, када Европа слави 71. годишњицу победе над фашизмом и Дан Европе, која је створена на темељима антифашизма, слободе и демократије, Град Београд се придружује овој прослави поруком да се сећа хероја Другог светског рата који су дали одлучујући допринос победи над фашизмом у Србији – рекао је Весић и додао да је антифашистички покрет у бившој Југославији био најснажнији у читавој од нациста поробљеној Европи, чиме смо дали велики допринос победи над фашизмом.

Градски менаџер Горан Весић рекао је да је одлука да се промени име улици Гоце Делчева природна, с обзиром на то да Делчев, који је био оснивач, вођа и идеолог МРО (Македонска револуционарна организација) 1893. а потом и БМОРО (Бугарска македонско-одринска револуционарна организација), није задужио ни Србију а ни Београд својим делима. 

„Политика организација којима је руководио Делчев била је изразито антисрпска, тако да нема разлога да Делчев има улицу у Београду, без обзира на то што ми поштујемо колико он значи други народима”.