петак, 20. мај 2016.

Синиша Мали: Решавамо проблем отпадних вода

Данас је у Старом двору потписан Уговор о саветодавним услугама између Града Београда и Међународне финансијске корпорације (IFC), чланице Групе светске банке, који предвиђа саветодавну подршку ове корпорације Београду у вези са финансирањем изградње канализационог система и спровођења јавно-приватног партнерства (ЈПП) за изградњу постројења за прераду отпадних вода. Уговор су потписали градоначелник Београда Синиша Мали и глобални директор IFC за ЈПП Емануел Њиринкинди.

Градоначелник је истакао да Град Београд има изузетну сарадњу са IFC-ом на пројекту за ЈПП за депонију у Винчи и да очекује да се добра сарадња настави и на пројекту за отпадне воде, као и да ће настојати да у будућности прошире сарадњу у области даљинског грејања на пројектима коришћења соларне енергије.

– Град Београд тренутно нема ниједно постројење за прераду отпадних вода и све отпадне воде испушта у Саву и Дунав, што је недопустиво за европску метрополу коју желимо да стварамо. Реализацијом пројеката ЈПП за депонију у Винчи и постројења за прераду отпадних вода Град Београд самостално испуњава око 70 одсто националних циљева у оквиру поглавља 27 о заштити животне средине. Београдске реке ће бити чистије, а свако домаћинство у граду ће имати прикључак на канализациону мрежу – истакао је Мали.

Уговором је предвиђено да се тендер за ЈПП за постројење за прераду отпадних вода у Великом Селу, које ће бити највеће тог типа у региону, распише почетком наредне године, као и да се комплетна финансијска конструкција за изградњу канализациониг система, затвори до краја следеће године. Такође, у истом року, како је предвиђено уговором, треба да се нађе приватни партнер за поменуто постројење.

Синиша Мали је истакао да ће градске власти у наредном периоду реализовати највеће капиталне пројекте попут изградње мостова и тунела, и да им је у ту сврху неопходна саветодавна и финансијска помоћ, не само IFC-а, него и других институационалних инвеститора.

Почетком јуна очекује се посета високе делегације IFC-а Београду, која ће челницима града представити даље могућности за унапређење енергетске ефикасности и финансирање капиталних инфраструктурних пројеката Града Београда.