понедељак, 23. мај 2016.

Весић: Београд поносан што је књижара у Кнез Михаиловој понела име Борислава Пекића

Град Београд је веома поносан што је једна од наших најлепших књижара понела име Борислава Пекића, рекао је градски менаџер Горан Весић на отварању преименованог објекта књижаре „Делфи” у Кнез Михаиловој улици 40, која се од данас зове „Борислав Пекић”. Свечаности су присуствовали градски секретар за културу Владан Вукосављевић, који је и иницијатор ове идеје, као и директор „Лагуне” Дејан Папић, супруга нашег великог писца Љиљана Пекић с породицом и глумац Милан Цаци Михаиловић.

– Након откривања споменика на Цветном тргу, ово је још један допринос сећању на једног од наших највећих писаца двадесетог века. Реч је о новом обичају у Београду да одамо дужно поштовање свим људима који нам нешто значе. Борислав Пекић није само задужио српску културу, већ је био и борац да демократију. Читав његов живот је уткан у темеље нашег друштва – истакао је том приликом Весић.

Пекићева моралност и начин на који је живео, додао је Весић, треба да буду подсећање за будуће генерације. Градски менаџер је изразио захвалност књижари „Делфи” и најавио да ће се и друге књижаре, али и друга важна места у граду обележавати у част људи који су оставили траг. 

Владан Вукосављевић је подсетио да су пре ове још две књижаре понеле имена наших писаца, и то Милоша Црњанског у Васиној улици и Моме Капора у 27. марта. Он је навео да је Пекић особа изузетних књижевних и људских квалитета, те да може да послужи свима као узор. Његова супруга је истакла да би Пекић био веома задовољан одабиром локације, те да је ова идеја фантастична јер представља промоцију књижевности и наших великана. 

Директор „Лагуне” је казао да је основни циљ ове идеје обраћање читаоцу, али и неговање културне традиције. Он је поручио и да је сада одговорност већа због тога што књижаре носе имена наших књижевних великана.