понедељак, 30. мај 2016.

На Светски дан о штетности и последицама пушења

Светски дан без дуванског дима (31. мај) ове године се обележава под слоганом „Припремимо се за безлична паковања дуванских производа”. Тим поводом  Градски завод за јавно здравље организује здравствено промотивне акције у вртићу „Изворчић” у Раковици и на платоу испред Храма Светог Саве. 

У вртићу „Изворчић” Предшколске установе „Раковица” (Славољуба Вуксановића 22) акција ће се одржати данас од 16.30 часова. Како би деци предшколског узраста на што занимљивији, атрактивнији и њима пријемчив начин приближили информације о негативним последицама пушења и изложености дуванском диму, припремљена је тематска позоришна представа под називом „Биће лепше свима без дуванског дима” у извођењу позоришта „Шала”. Поред деце, догађају ће присуствовати и њихови родитељи, као и запослени у вртићу. 

На платоу испред Храма Светог Саве сутра, 31. маја, од 12 до 14 часова биће постављени штандови са здравствено едукативним штампаним материјалима, где ће грађани моћи да добију информације и стручне савете од здравствених радника, провере вредности крвног притиска и индекс телесне масе. Поред Градског завода за јавно здравље, учесници су и партнерске установе и организације: домови здравља „Врачар” и „Савски венац”, Црвени крст Београда, Удружење за јавно здравље Србије и Студентска организација Фармацеутског факултета (BPSA). 

У Србији и Београду и даље пуши трећина одраслих становника, а оно што посебно забрињава је благи пораст процента пушача, према резултатима Истраживања здравља становништва Србије. Стога је обележавање овог датума још једна прилика да се апелује на свест грађана да се активно супротставе овој штетној навици, тако што ће подржавати и бирати непушење и боравак у простору без дуванског дима, како би заштитили своје и здравље својих најмилијих. 

Поруке овогодишњег обележавања фокусиране су на једну од мера која смањује потражњу за дуванским производима, како су показала искуства из Аустралије, прве земље која је ту меру у потпуности имплементирала. Наиме, препоручује се увођење униформног, обичног паковања за све врсте цигарета, независно од бренда, уз истовремено видно истицање здравствених упозорења, уместо досадашњих паковања, која су дизајнирана тако да буду атрактивна, рекламирају производ и подстичу његову употребу.