среда, 8. јун 2016.

Београд добија споменике Ђинђићу, Конфуцију и Жабајеву

Одлукама Скупштине града у Београду ће у наредном периоду бити подигнутo спомен-обележје Зорану Ђинђићу и споменици Конфуцију и Жамбилу Жабајеву.

Председник Одбора за подизање спомен-обележја Ђинђићу је декан Факултета политичких наука Драган Симић, а чланови директор Института за савремену историју Момчило Павловић, декан Филозофског факултета Вoјислав Јелић, академик и вајар Светислав Арсић Басара, академик и архитекта Бранислав Митровић, бивши ректор Универзитета у Београду Марија Богдановић, академик и драмски писац Душан Ковачевић, представници Фондације др Зоран Ђинђић Синиша Николић и Новица Антић, новинар Иван Радовановић, градски менаџер Горан Весић, председник Комисије за споменике и називе тргова и улица Јасмина Митровић Марић, градски урбаниста Милутин Фолић и директорка Завода за заштиту споменика културе Нела Мићовић.
Како је образложио градски менаџер Горан Весић, Oдлука о подизању споменика Ђинђићу донета је у јулу 2013. године, али тада формиран одбор за скоро три године одржао је само једну седницу.

– То је за нас неприхватљиво јер тај одбор није учинио скоро ништа да реализује одлуку Скупштине града. Због тога именујемо нов, који ће радити ефикасно, како би споменик могао да буде откривен 12. марта 2018. године, 15 година од убиства бившег премијера – рекао је Весић.

Он је навео да су град, као и породица и Фондација др Зоран Ђинђић подржали идеју садашњег мандатара Александра Вучића да се споменик постави на тргу који ће бити изграђен уместо тролејбуске окретнице у Васиној улици. То има своју симболику, навео је Весић, јер је Ђинђић завршио Филозофски факултет и већи део свог живота провео на Студентском тргу.

Градски менаџер је најавио и да ће Фондација др Зоран Ђинђић убудуће имати подршку града и републике, јер ова фондација има важну мисију – помоћ студентима и сећање на Зорана Ђинђића. 

Споменик кинеском филозофу Конфуцију налазиће се на новоименованом Тргу пријатељства Србије и Кине. Споменик се подиже средствима Амбасаде НР Кине, а предвиђено је да буде откривен приликом званичне посете председника ове државе Србији.

На територији општине Нови Београд налазиће се и споменик казахстанском песнику Жамбилу Жабајеву, и то испред пословне зграде „Енергопројект холдинг” у Булевару Михајла Пупина. Споменик се подиже средствима Амбасаде Казахстана, а циљ је да се и на овај начин допринесе јачању веза и ширењу културе између два народа. Предвиђено је да споменик, који је рад вајара Мирлана Азмаганабетова, буде откривен приликом званичне посете председника Казахстана Нурсултана Назарбајева Србији.

Градски одборници су на данашњој седници усвојили решења о додели назива улица на територијама општина Нови Београд, Вождовац и Чукарица.

На територији општине Нови Београд, део Улице трешњин цвет добио је назив Улица Конфуцијева, Улица Гоце Делчева мења назив у Булевар маршала Толбухина, док је Похорска сада Улица генерала Жданова. Простор између улица Трешњиног цвета и Конфуцијеве, где ће се налазити будући Кинески културни центар, добио је назив Трг пријатељства Србије и Кине.

На територији општине Чукарица, Улица маршала Толбухина, која полази од Трговачке до Савске магистрале, добила је назив Улица Ендија Ворхола. Улица генерал Жданова на Вождовцу мења назив у Булевар патријарха Германа.

Председница Комисије за споменике и називе тргова и улица Јасмина Митровић Марић, између осталог, нагласила је да су велики руски генерали Жданов и Толбухин заправо симбол, чиме се одаје почаст војницима Црвене армије који су страдали бранећи Београд.

Она је прецизирала да споменик Жабајеву треба да буде позив да упознамо овог песника, као и културу Казахстана.

Ивана Томић, дипломирани инжењер пословне информатике, данас је именована за члана Градског већа, уместо Марка Зељуга, који је поднео оставку на ту функцију због мандата на месту народног посланика у Народној скупштини РС. Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић рекао је да ће Ивана Томић допринети бољем и квалитетнијем раду Градског већа.