уторак, 14. јун 2016.

Весић: Град Београд системски решава проблем буке из угоститељских објеката и за то је потребна промена више закона и одлука

Градски менаџер Горан Весић изјавио је данас поводом јучерашњег протеста станара у Цетињској улици да је Град Београд свестан проблема који имају станари због буке и комуналног нереда који се ствара у угоститељским објектима који раде дуже од поноћи, а у околини су стамбених зграда и да су станари потпуно у праву, али да им је на састанку у граду речено да ће системско решавање проблема, уз све напоре и измене закона и прописа, трајати бар до септембра.

 – Желим да будем јасан. Граду Београду је приватност и мир грађана светиња. Већ неко време радимо на томе да заштитимо станаре како би мирно живели у својим зградама. Зато смо донели одлуку којом се забрањује рад хостела у стамбеним зградама без сагласности скупштина станара и иницирали доношење новог закона о становању управо да би се увео ред у одржавање стамбених зграда. Такође, желим јасно да кажем да проблеми са буком и комуналним нередом постоје деценијама и да ниједна градска управа није покушала никада да их системски реши. Као што смо решили проблем са хостелима, решићемо и проблем буке, али за то нам је потребна измена више законских прописа, који нису у надлежности града, а потом и наших градских одлука – рекао је Весић.

Он је додао да јавност не зна да према садашњем закону инспектор који контролише буку мора да најави посету и мерење угоститељском објекту и јасно је да сви они прилагоде јачину музике прописима када долази инспекција. 

– Изменама Закона о буци тражимо право да ненајављено контролишемо угоститељске објекте, да их упозоравамо и као крајњу меру затварамо ако не поштују прописе. То се односи и на пару и мирисе. Такође, у припреми је и правилник који ће одредити какву врсту изолације морају да имају угоститељски објекти и сплавови, чак и они који су отворени. Поред тога, после усвајања закона о водама, јер сада немамо надлежност, уредићемо рад сплавова од којих многи стварају несносну буку грађанима Старог града и Савског венца који живе на десној обали Саве. Поред тога, град припрема измену своје одлуке којом ће се, осим забране угоститељским објектима да раде у стамбеним зградама дуже од 23 сата радним данима и поноћи викендом, увести и зона око стамбене зграде у којој иста забрана важи. Тако ћемо да решимо проблем који сада постоји да се ноћни клубови отварају поред стамбених зграда у посебним објектима, а да бука и неред који се стварају ремете живот људи у стамбеним зградама у околини, као што је случај у Цетињској – рекао је Весић и додао да град чини све да до септембра буду измењени како законски прописи тако и градски прописи како би се увео ред. 

Он је додао да, у међувремену, појачаним контролама Комуналне и Саобраћајне полиције и инспекцијама град покушава да буде присутан на местима где се налазе ти објекти, али је јасно да без измене свих ових прописа нема трајног решења, оручио је Весић.

Он је додао да је садашња градска власт веома одлучна да овај проблем реши, али је јасно да је за то потребно време. 

– Ми проблеме решавамо и не лажемо никога када кажемо у ком року нешто можемо да завршимо. Када је проблем Цетињске у питању, град је урадио преко инспекцијских служби, Комуналне полиције, па и Завода за заштиту споменика све што може по данашњим прописима. Прошле недеље Завод за заштиту споменика поднео је пријаве због нелегалног преуређења објекта који је споменик културе. Град није власник тог објекта и никоме није издао простор, а према новим урбанистичким плановима на овом простору је предвиђена реконструкција постојећег објекта и изградња нових, што значи да неће бити угоститељске делатности – рекао је Весић.

 Он је додао да потпуно разуме гнев грађана, али Цетињска није ни једини, ни највећи проблем када је у питању бука. 

– У истим, несносним условима живе људи са десне обале Саве који не могу да спавају од буке са сплавова или станари у околини Храма Светог Саве или они који живе на Неимару. Овај проблем није од јуче, већ постоји деценијама и није коректно за нерад претходних градских управа оптуживати садашњу градску власт, која једина решава овај проблем. Ми ћемо овај проблем решити и заштитити грађане – поручио је Весић.