четвртак, 23. јун 2016.

Отворен 25. Београдски летњи фестивал

Београдски летњи фестивал Белеф, у оквиру кога је припремљен разноврстан културни програм, синоћ је свечано отворио градски менаџер Горан Весић, поручивши да је тај фестивал постао бренд Београда. Догађају је присуствовала и заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић.

– Овај јединствени фестивал позоришне, музичке и визуелне уметности настао је пре 25 година у не баш добрим околностима за културу, у великим историјским превирањима, али за ових 25 година успео је да постане бренд нашег града, нешто чиме се ми поносимо и што са поносом можемо да покажемо нашим гостима – рекао је Весић.

Он је подсетио да су на Белефу у претходне две и по деценије наступали знаменити домаћи и страни уметници: Никита Михалков, Хор „Глинка”, Оркестар Радио-телевизије Кине, „Рокси мјузик”, Карлос Сантана и многи други.

– Ове године у оквиру фестивала припремљено је више од 30 програма, а већина њих је потпуно бесплатна јер је важно да што више људи може да присуствује. Заиста верујем да данас шаљемо једну лепу поруку из Београда и да ће сви посетиоци Белефа уживати – нагласио је Весић и додао да је оснивач Белефа Скупштина Београда.

Градски менаџер је захвалио делегацији Европске уније у Србији и Институту „Сервантес” који су помогли одржавање овогодишњег Белефа.

Пи-ар Белефа Јелена Лакићевић је рекла да је у оквиру Белефа, који ће трајати до 30. јула, припремљено 30 програма из различитих уметничких области, од чега је десет бесплатно.

Према њеним наводима, на овогодишњем Белефу ће наступити два национална ансамбла – Српско народно позориште из Новог Сада са београдском премијером представе „Слуга двају господара” Карла Голдонија и Опера Народног позоришта у Београду са концертом солиста и оркестра.

Осим тога, додала је она, посетиоци ће моћи да чују и познати Дечји хор „Колибри”, који је остварио велики успех на такмичењу хорова у Белгији, где је међу 128 хорова освојио прво место.    

На фестивалу ће бити приказане представе студената Факултета драмских и Факултета музичке уметности, рекла је она и додала да програм обухвата и представе за децу у извођењу дечјих позоришта и дечјих позоришних трупа. 

– Имаћемо заиста разноврсне догађаје позоришне, музичке и визуелне уметности, оно што је и иначе традиција Београдског летњег фестивала – рекла је Лакићевићева.

Она је навела да ће, осим иностраних и уметника из региона, посетиоци моћи да чују и познате домаће уметнике као што су: музичари Смиљка Исаковић и Урош Дојчиновић, Биља Крстић, Јелена Томашевић и новосадски Биг бенд, композиторка Ања Ђорђевић, ансамбл ране музике Ренесанс...

На свечаном отварању, у дворишту Капетан Мишиног здања, наступио је оркестар 40 хармоника АКУДУНС „Соња Маринковић” из Новог Сада.

Фестивал се завршава 30. јула, када ће на стадиону Ташмајдан наступити Државни академски ансамбл „Берјоска” из Москве.