среда, 29. јун 2016.

Отворена изложба о Николи Тесли у Минску

Изложба посвећена научнику Николи Тесли отворена је данас у Градској кући Минска у оквиру манифестације „Дани Београда у Минску 2016”. Изложбу је отворио градски секретар за културу Владан Вукосављевић, а присуствовали су градоначелници Београда и Минска Синиша Мали и Андреј Шорец, као и чланови делегације Града Београда.

Вукосављевић  је рекао да мало ко у свету има личност као што је Никола Тесла, те да је он понос српског народа и један од највећих проналазача и научника у историји.

– Наш главни град се поноси Музејом „Никола Тесла” који је централна светска установа за чување баштине, интелектуалног и научног рада овог светског научника. Он јесте познат у Минску, али на овај начин смо допринели да се додатно представи и тај музеј, тако да смо и позвали туристе да посете Београд и упознају се са његовом културом и историјом – истакао је Вукосављевић и изразио уверење да ће домаћини на овој манифестацији стећи барем део слике о богатству културе српске престонице.

Према његовим речима, уговорени су и „Дани Минска у Београду”, који би требало да се одрже следеће године. 

– Култура је значајно поље за унапређење односа два народа и два главна града. Данас смо имали разговоре и још ћемо говорити о побољшању културне размене, јер наши грађани не знају довољно о томе шта Белорусија и град Минск могу да понуде – закључио је Вукосављевић.