среда, 29. јун 2016.

Синиша Мали: Врата Београда отворена инвеститорима из Белорусије

Приликом званичне посете Минску, градоначелник Београда Синиша Мали обратио се учесницима Белоруско-српског бизнис форума, који је централни део привредно-културне манифестације „Дани Београда у Минску” и поручио да су врата српске престонице увек отворена инвеститорима из Белорусије.
Форуму су присуствовали привредници двеју земаља, а организовале су га привредне коморе Београда и Минска.

Градоначелник је том приликом подсетио да су два града још средином 2014. године потписала Споразум о трговинско-економској, научно-технолошкој и културној сарадњи, а да је приликом посете делегације Града Београда Минску у септембру прошле године одлучено да се сарадња интензивира и организује манифестација која има свој привредни и културни део.

– Данас смо овде како бисмо говорили управо о тој привредној сарадњи и о инвестиционим потенцијалима града Београда, који полако постаје центар једног дела Европе. У истом смеру наставићемо и даље, тако да нас следеће године очекују „Дани Минска у Београду” – рекао је градоначелник Синиша Мали.

Он је оценио да је важно, с обзиром на то да Србија и Белорусија имају традиционално добре односе, још јаче повезивање две земље и два главна града, који су носиоци развоја држава.

– Наша сарадња је добра, али има много простора за напредак и зато смо данас овде. Разговарао сам са градоначелником Шорецом о сарадњи нашег ГСП „Београд” са белоруским компанијама, као и фасадама које ћемо сређивати у граду. То су све велики пројекти које радимо а у којима нам треба подршка, можда само у смислу искуства, а свакако и у смислу инвестирања – истакао је Мали и подсетио да је Планом активности за унапређење сарадње, који је потписан прошле године, предвиђено унапређење сарадње у разним областима.

Он је оценио да за инвестиције и развој привредне сарадње постоји значајан простор, јер је спровођењем реформи створен повољан и привлачан привредни амбијент, што има велики значај за улагања белоруских компанија.

– Финансијска стабилност и консолидација даје нам основу да у наредној години реализујемо пројекте на чије остварење се чека деценијама, попут изградње метроа, депоније и постројења за прераду отпадних вода, као и измештања аутобуске станице или реконструкције „Сава центра” на градском нивоу. Имамо спремних укупно 60 пројеката, који су вредни 10 милијарди вера. Неке од ових пројеката ћемо финансирати сами из буџетских уштеда, неки ће бити финансирани из повољних кредита, а неке ћемо реализовати кроз јавно-приватним партнерством, имајући у виду да је наш портфолио пројеката ЈПП највећи у Европи после Енглеске и Пољске – истакао је Мали.

Он је поручио да се у Београду никада није више градило и да су само у априлу покренуте инвестиције вредне 400 милиона евра, које омогућавају отварање 5.000 нових радних места.

– Када сам преузео функцију градоначелника рекао сам да желим да град Београд постане град кранова и дизалица, и то је управо оно што се тренутно дешава у граду – рекао је градоначелник, истакавши као добре примере успешног пословања и трансформацију ЈАТ-а у „Ер Србију” и изградњу Београда на води.

Градоначелник Београда је на пословном форуму истакао и да у области туризма Београд и Минск имају много простора за сарадњу.

– Туристичка организација Србије учествује на сајмовима туризма у Белорусији, а надамо се да ће Минск узети учешће на београдском Сајму туризма, који је вероватно најбољи у региону. Знамо да у Белорусији постоји интересовање за Београд и зато је наш посао данас да представимо све наше потенцијале – закључио је Синиша Мали и оценио да је важно постављање доброг институционалног оквира, покретање сарадње између туристичких организација, као и покретање инвестиционих пројеката у области туризма.