среда, 29. јун 2016.

У Минску представљени највећи инвестициони пројекти и потенцијали Београда

Помоћник градоначелника Београда Борко Милосављевић и градски урбаниста Милутин Фолић данас су на Белоруско-српском бизнис форуму у Минску представили потенцијале Београда, као и велике градске развојне пројекте и „Београд на води”.

Милосављевић је рекао да је циљ ове презентације био да добри билатерални односи између две државе резултирају и много бољом економском сарадњом.

– Због тога је Град Београд представио своје кључне инвестиционе пројекте, портфолио од преко 60 пројеката укупне вредности од преко десет милијарди евра. Презентацију смо структурирали тако да  прикажемо три кључне компоненте на основу којих можемо привући инвеститоре, то јест три групе пројеката. То су велики инфраструктурни пројекти, затим гринфилд инвестиције и пројекти из области некретнина. Посебан акценат је стављен на пројекте из енергетике, саобраћајне, комуналне и путне инстрауктуре, те на слободну зону и пет индустријских зона у Београду. Највећу пажњу изазвао је, ипак, „Београд на води”, али и други пројекти интересантни са аспекта станоградње и пословног и комерцијалног простора – објаснио је Милосављевић.

Он је навео и да је велику пажњу привукао пројекат „Хиподром” и могућност надовезивања спортско-комерцијалних садржаја. 

– Обостран закључак је да укупну пословну сарадњу треба унапредити и туристичком, те смо се потрудили и да Београд представимо са те стране. Циљ је био да кроз „Дане Београда у Минску” житељи белоруске престонице осете дух главног града Србије – истакао је Милосављевић. 

Фолић је рекао да је посета Минску значајна јер је тај град један од светлих примера очувања архитектуре и реда, чему и Београд тежи.

– Овде су све зелене површине уређене, а фасаде сређене, реконструисане и добро осветљене. Они имају развијен бициклистичи саобраћај и посвећују пажњу градским површинама, што и ми чинимо. Днас смо представили велике градске развојне пројекте са посебним акцентом на четири пројекта који ће Београд коначно спустити на реке. То су „Београд на води”, који се увелико развија и где је завршена променада од 1.000 метара, а приказали смо и развој Блока 18, који следи и за који је завршен архитектонско- урбанистички конкурс, затим развој Аде Хује, простора на борчанској страни Mоста Михајло Пупин и простора на Макишком пољу. То су делови града који су били или индустријске зоне или зоне у којима је била забрањена градња из неких разлога. Ми желимо да се Београд развија плански са пуно јавних површина, са јасним урабнистичким правилима и параметрима. На тај начин град се спушта на реке и грађани ће уместо индустријских зона, пруга, контејнера добити Београд на рекама – истакао је Фолић.