четвртак, 30. јун 2016.

Граду на поклон пројекат „Мост на Калемегдану”

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић потписао је данас у Старом двору Уговор о уступању идејног решења пројекта „Мост на Калемегдану” са ауторима тог пројекта Мрђаном Бајићем и Ричардом Диконом. 

Уговором је предвиђено уступање ауторских права Граду Београду без накнаде, док се град обaвезао да се накнадне интервенције пешачке пасареле неће радити без сагласности аутора, како не би дошло дo нарушавања ауторског дела. 

Претходно је Градско веће Града Београда усвојило предлог проширења пешачке зоне Кнез Михаилове улице који, између осталог, предвиђа и изградњу пешачке пасареле, ради повезивања Савског пристаништа, Београдске тврђаве и центра града. 

Пешачку пасарелу са необичном скулптуром, коју су пре осам година осмислили вајар Мрђан Бајић и његов британски колега Ричард Дикон, град је одабрао прошлог лета као функционално решење које ће на адекватан начин повезати обалу с тврђавом, а притом неће заклонити њен изглед. 

Техничку документацију израдио je Саобраћајни институт ЦИП, а у изради идејног решења пројекта учествовао је и архитекта Бранислав Митровић.