четвртак, 30. јун 2016.

Никодијевић: Искуство наших грађевинаца улазна карта компанијама на белоруско тржиште

Пoслeдњeг дaнa пoсeтe Mинску дeлeгaциja Грaдa Београда прeдвoђeнa председником Скупштине града Никoлoм Никодијевићем пoсeтилa је слoбoднe зoнe у Mинску, Teхнo-пaрк Mинск, кojи je пaндaн нaшем Нaучнo-тeхнoлoшкoм пaрку, кao и грaдилиштa кoje грaдe кoмпaниje из Србиje.

Никодијевић је нагласио да наше грађевинске фирме пуно раде у Минску, јер је наша грађевинска индустрија имала традицију и градила у читавом свету по чему смо препознатљиви.

– Минск се последњих петнасет година развија невероватном брзином захваљујући управо нашим фирмама, искуству и памети која овде ради. Имали смо прилику да обиђемо и Националну библиотеку и читав овај пословно-стамбени комплекс који се гради, као и градилиште Гаспром центра. Поносни смо на наше грађевинце који овде раде и наш задатак је да разговарамо са колегама из Минска дa управо захваљујући искуству и резултатима наших грађевинских фирми отворимо врата и другим привредницима да могу да раде на тржишту Минска и Белорусије – рекао је Никодијевић.

Он је додао да је Белорусија земља која се врло брзо развија и која улаже у своју инфраструктуру.

–У Минску се годишње гради преко милион квадрата, стамбена индустрија je у развоју, овде су читави ланци хотела и ми морамо њихова искуства да пренесемо на Београд. Осим знања, памети и искуства које имамо, створићемо све законске услове да се инвеститорима омогући улагање у Београд. Циљ ове посете је управо да се омогући улазак нашим компанијама на белоруско тржиште. Везе између две државе нису довољно искоришћене у прошлости, а сада се ситуација мења – нагласио је Никодијевић.

Помоћник градоначелника Борко Милосављевић рекао је да је у Минску степен незапослености један проценат, а да доминантно учешће у стварању БДП-а има индустрија.

– Један од основних узрока таквих показатеља је постојање њихових слободних и привредних зона. С обзиром на то да у Београду већ имамо успостављену једну слободну зону и пет привредних зона, нама је било битно да видимо како су те зоне овде устројене. Искуство које носимо одавде говори да оно што смо урадили у Београду јесте добро и да тим путем треба да наставимо. Због тога смо на јучерашњем бизнис форуму посебан акценат ставили на презентацију привредних и слободних зона јер је то простор где њихове компаније могу да дођу и из темеља граде нове фабрике. Тржиште у Минску почиње да бива засићено, тако да њихове фабрике треба да се шире и производњу дистрибуирају ван својих граница. Ми смо им на презентацији и предочили могућности инвестирања у Београд и показали предности наше слободне и привредних зона. Искуства слободних зона у Минску говоре да када имате добру инфраструктуру, онда је она погодна за улагање свих привредних грана, односно свих индустријских структура. Ми смо наишли на читав дијапазон различитих компанија које су уложиле и то даље чине у слободној зони у Минску – истакао је Милосављевић.

Према његовим речима, на бизнис форуму је било и интересовање за велике инфраструктурне развојне пројекте, јер је Минск велико градилиште. Идеја је, додао је Милосављевић, да се искуства Минска у реализацији великих инфраструктурних развојних пројеката примене и у Београду.