петак, 8. јул 2016.

Биста Вука Караџића од данас у центру Љубљане

Градоначелник Београда Синиша Мали и градоначелник Љубљане Зоран Јанковић открили су данас у словеначкој престоници бисту реформатора српског језика Вука Стефановића Караџића, уз поруку да то доприноси још чвршћој сарадњи у култури, али и другим областима, између два града, јавља Танјуг. Скулптура Вука Караџића се налази испред православне цркве, Храма светог Ћирила и Методија у Љубљани, а поклон је града Београда Љубљани и реплика дела вајара Петра Убавкића из 1889. године.

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је да је Љубљана примањем поклона и давањем локације у центру града за његово постављање, показала да јој је, као и Београду, стало да традиционално добри односи две престонице добију и додатни квалитет кроз јачање сарадње на пољу културе.

– Од данас биста Вука Караџића краси Љубљану и то је важан и подстицајан догађај, за односе два града и две државе, али и за српску заједницу која овде живи – рекао је Мали.

Он је додао да очекује да ће се сарадња Београда и Љубљане наставити и да ће своје данашње домаћине ускоро видети у Београду на откривању споменика некој од бројних значајних личности словеначке културе.

– Тиме ће наша престоница добити значајан украс а добри односи два народа нову потврду – рекао је Мали.

О значају дела Вука Караџића за српски језик и културу, додао је, зна се и у Србији и у Словенији, и широм света, а Вуково фонетско писмо, афирмација народног језика, рад на језичкој реформи и прикупљању народних умотворина, заинтересовали су учену Европу 19. века за судбину српског народа.

– У то време наш народ се уз огромне напоре борио за своју афирмацију на историјској сцени, а велике заслуге за препознавање значаја Вуковог епохалног животног дела и његову афирмацију на европској сцени, припадају Словенцу Јернеју Копитару, великој личности словеначке културе, образовања и просвете – рекао је Мали, а преноси Танјуг.

Дубоко уважавајући један другог, поставши протеком времена и одани пријатељи, ови великани поставили су и темеље живој и богатој културној сарадњи српског и словеначког народа, која сеже до данашњих дана, истакао је Мали.

– Ако историјски вртлози, политичке промене, успони и падови царстава и држава и промене друштвених односа знају да помуте односе међу народима у свету, несумњиво је да је једина константа која те односе продубљује, управо она на пољу културе. Данашњи догађај, потврда је нашег заједничког веровања у тај принцип – подвукао је Мали.

Захваливши на гостопримству, Мали је позвао домаћине да у што већем броју долазе у Београд, јер град има шта да понуди у области културе, привреде, спорта и туризма.

– Наша су вам врата била и биће увек отворена, а добродошлица искрена и топла – поручио је Мали.

Градоначелник Љубљане Милан Јанковић истакао је да је локацију за постављање бисте, поред православне цркве, изабрао сам град Љубљана, јер за то нема бољег места.

– Локација је погодна, поред цркве, парка Тиволи, ту је и споменик Трубару, као и Народна галерија преко пута и уверен сам да ће споменик добити своју тежину – поручио је Јанковић.

Он је додао да се данас доказује да пријатељство, које је постојало између Вука и Копитара, постоји и данас између два народа.

– Сви сте добродошли у Љубљану – поручио је Јанковић.

Како је додао, у Београду би бисту требало да добије неки од најзначајних Словенаца.

– О томе ћемо још одлучити, нормално би било да то буде Јернеј Копитар, као први Вуков сарадник, и он има предност – рекао је Јанковић. Иницијативу за постављање бисте покренула је Вукова задужбина, као и некадашња Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, а подржао ју је градски секретаријат за културу.

Бошко Сувајџић из Вукове задужбине рекао је да је Вуково дело највећа српска задужбина, а његова биста у Љубљани више од симболичног знака неговања пријатељства два народа.

– Ово је велики дан за нашу заједницу у Словенији, али и празник културе, образовања и науке. Наш Вук је постао сада почасни грађанин Љубљане – рекао је Сувајџић.

И он је истакао значај и допринос Јернеја Копитара и његову сарадњу са Вуком, наводећи да је њихов сусрет значајан, прворазредан догађај за развој српске националне културе.

Поред цркве, уочи откривања споменика, приређен је пригодан културни програм.

Раније данас, за делегацију Београда приређен је пријем у Градској кући, а градоначелник Синиша Мали уписао се у Златну књигу града Љубљане.

– Велико ми је задовољство што смо откривањем споменика Вуку Караџићу у Љубљани, још једном потврдили добре односе и јаке културне везе наша два народа. Блискост Београда и Љубљане се не мери само близином наших земаља, већ правим и искреним пријатељством – написао је Мали у Златној књизи.