среда, 6. јул 2016.

Отворено прво рециклажно дворише у Београду

На Бежанијској коси је отворено прво рециклажно двориште, које ће грађанима дати могућност да донесу отпад сваке врсте и тиме допринесу заштити животне средине. То је дао пројекта везаног за рециклажу који према усвојеном плану за управљање отпадом спроводи  Град Београд у сарадњи са Секретаријатом за заштиту животне средине и ЈКП „Градска чистоћа”.

– Ово је прво од 14 рециклажних дворишта, која ће бити распоређена на читавој територији Београда, што грађанима даје могућност да рециклабилни отпад донесу овде код нас и исти ће бити збринут. Овде ћемо сортирати и балирати сав отпад и то је први корак у ширењу рециклаже у граду. До краја године у граду Београду би требало да буде шест рециклажних дворишта, док је поменути број од 14 у плану за реализацију до краја 2018. године – рекао је Мирослав Богдановић, директор ЈКП „Градска чистоћа”.

Он је додао да грађани који одлуче да донесу отпад нису у обавези да га сортирају, пошто је линија опремљена и може да раздваја отпад. Упркос чињеници да би за рециклажу било боље када би отпад у старту био сортиран, то није неопходно, а поред стандардног отпада, грађани могу да донесу и електронски отпад, моторна, отпадна или јестива уља.

Када је у питању едукација по питању рециклаже и њене важности, Богдановић је нагласио да је тај процес започет пре нешто више од 18 месеци.

– Сваки пут када имамо прилику, у медијима позивамо суграђане да се прикључе и учествују у рециклажи и збрињавању отпада. Београд заслужује да буде чистији и да изгледа као и сваки други град у Европи где је рециклажа на високом нивоу и који је у области заштите животне средине заузео позицију ка којој се ми крећемо. Такође, у плану је и претоварна станица са рециклажном линијом на општинама Нови Београд и Земун, што ће нам смањити транспортне трошкове, а уједно ћемо добити и рециклабилни материјал који можемо даље да пласирамо – оценио је Богдановић.

Директор ЈКП „Градске чистоће“ је подсетио на проблеме са подземним контејнерима и прецизирао да су неки од њих већ поправљени и намењени за комунални отпад, док ће 200 бити пренамењено за рециклажу. До сада је, како је рекао,  од поменутих 200 постављено 30 контејнера.