уторак, 19. јул 2016.

Мали: Београд решава вишедеценијски проблем избеглих породица

Градоначелник Београда Синиша Мали присуствовао је данас потписивању уговора о изградњи  235 станова намењених породицама које су избегле са простора бивше Југославије и том приликом поручио да се одговорном социјалном политиком решавају горућа питања људи који се налазе у највећим проблемима. 

Уговор су потписали директор Агенције за управљање пројектима Владе Републике Србије др Горан Квргић, директор „Златибор градње” Јеленко Јеремић, те директор Агенције за инвестиције и становање Лука Петровић, а присуствовала је и градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић.

– Ово је вишедеценијски проблем, који највише тишти ове породице, али пошто је рок изградње 14 месеци, а радови почињу крајем августа, до краја следеће године 235 породица ће наћи свој кров над главом и обезбедити себи нормалан живот – рекао је Мали. 

Станови ће бити грађени у београдском насељу Овча, а према речима градоначелника, Град Београд у пројекту учествује са 2,3 милиона евра, обезбеђује грађевинско земљиште, потребну документацију и инфраструктуру, док остатак средстава обезбеђује Банка за развој Савета Европе. 

– С обзиром на то да смо обезбедили финансирање за још 270 станова и да су пројекти у току, до краја године очекујемо објаву тендера за извођача радова. Све наведено значи да ћемо имати укупно 505 станова и исто толико пoродица којима ћемо обезбедити кров над главом. Због тога ми је драго што смо заједно, преко Секретаријата за социјалну заштиту и Агенције за инвестиције, али  такође и Комесаријата за избеглице и Јединице за управљање пројектима Владе Републике Србије, успели да нађемо решење, наравно уз помоћ Европске уније – истакао је Мали и додао да су избегле породице чекале кров над главом две до три деценије. 

Градоначелник је нагласио да ће Град Београд своје обавезе плаћати редовно, а да је на извођачу радова да одради свој део посла како треба и станове заврши у року од 14 месеци. Према његовим речима, град ће обезбедити и сеоска домаћинства, то јест грађевински материјал породицама које већ имају куће. 

Др Горан Квргић нагласио је да је реч о великом пројекту који покрива најосетљивије категорије становништва. 

– У питању је огроман посао који се састоји из много делова, од којих је изградња станова сигурно најважнији. Заједно са Градом Београдом и Комесаријатом за избеглице трудимо се да што пре реализујемо оно што је стављено испред нас и да до краја следеће године пројекат буде затворен, а људи усељени – рекао је Квргић. 

Кoмeсaр зa избeглицe Влaдимир Цуцић истaкao je дa je oд 2008. гoдинe 1.778 пoрoдицa рaсeљeних пoдржaнo, билo сoциjaлним стaнoвaњeм, дoдeлoм сeoских кућa, мoнтaжних кућa или дoдeлoм грaђeвинскoг мaтeриjaлa.

– Дрaгo ми je штo je у Бeoгрaду кoнaчнo jeднa гaрнитурa кoja жeли дa нeкoм синeргиjoм рeшимo свe прoблeмe. Mи рaдимo кao нajвeћe сoциjaлнo грaдилиштe сa 105 лoкaлних сaмoупрaвa и вoлeo бих дa свудa имaмo успeхa кao у Бeoгрaду – рeкao je Цуцић.