четвртак, 21. јул 2016.

У Скадарлији у суботу „Шеширијада 2016”

Међународни шешир-фест „Шеширијада 2016” одржаће се у суботу, 23. jула, у Скадарлији. Организатори су Друштво „Скадарлија” и Туристичка организација Београда. Они ће тога дана подсетити Београђане и туристе на време када је у Скадарлији, најпознатијој боемској четврти, било незамисливо бити без шешира, било да сте Ђура Јакшић или Жанка Стокић, дама или господин у проводу, девојчица или дечак у шетњи.

Дуж целе Скадарске улице од 17 часова одвијаће се  културно-уметнички програм. Позорница ће се налазити испред Куће Ђуре Јакшића, где ће се одржавати плесне тачке, концерти виолине и хармонике, слушати староградска музика, читати афоризми и анегдоте из историје ове чувене улице.

Проглашење најлепшег мушког,  женског и дечјег шешира планирано је у 19.30 часова, а оцењиваће се и најбољи староградски, етно, дипломатски, пословни, најмањи и највећи шешир. Посетиоци који буду желели да опробају срећу, имаће прилику да учествују у лутрији „Миш бели, срећу дели” у 20 часова испред Куће Ђуре Јакшића.

Манифестација ће почети дефилеом од ресторана „Два бела голуба” са тамбурашким оркестром на челу. Поред домаћих шеширџија, учествоваће и гости из Бјељине, Бањалуке, Охрида, Херцег Новог, Загреба, Опатије и Порторожа.

Свечано затварање манифестације је у 21 час.