среда, 27. јул 2016.

Весић: Данас истиче рок општинама да предају списак нелегалних објеката

Рок општинама да Граду Београду доставе потпуну документацију и попис објеката који нису ушли у процес легализације је данас до 15.30 часова, а за сутра је планиран састанак у Влади Србије, где ће уз ресорног министра бити присутни представници града, општина и инспекција, а сви ће добити задатке о наредним корацима – рекао је Весић гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк.

Он је прецизирао да применом новог закона о озакоњењу објеката треба да се стави тачка на вишедеценијску нелегалну градњу, а да они објекти који имају услове уђу у легалне токове. Овај закон је дао могућност да се у Београду више од 250.000 објеката озакони по веома повољним ценама. Тај закон значи да убудуће ниједан квадратни метар не сме да се подигне без дозволе. 

Према Весићевим речима, поједини инвеститори покушали су да искористе ту ситуацију  и, вероватно у договору са општинским или градским инспекторима, почели да граде, покушавајући на превару да прикажу да је њихова инвестиција започела пре доношења овог закона. Тиме су узели новац од грађана јер не плаћају накнаду за градско грађанско земљиште.

– Град Београд је, у договору са ресорним министарством, добио сателитски снимак из новембра 2015. године и наложено је да се направи попис свих објеката на којима је изградња у току, то јест оних који нису ушли у процес легализације. По нашим проценама у Београду таквих објеката има око 8.000. Број још увек није прецизан, али сви који се не налазе на сателитском снимку су бесправни – рекао је Весић.

Циљ државе, додао је Весић, није то да руши објекте, али закони и прописи морају да се поштују и реда у овој области мора да буде. Инвеститори који измирују своје обавезе никад више не смеју да буду у неравноправном положају у односу на оне који нелегално граде и тако остварују екстрапрофит, напоменуо је Весић.

Говорећи о проблему буке у Београду, градски менаџер је подсетио да се до сада три пута састао са житељима Цетињске улице, али да сличан проблем имају и грађани који живе на Неимару, код Храма Светог Саве и у бројним другим деловима града. Актуелни прописи налажу да угоститељски објекти у оквиру зграда могу да раде до 23 сата радним данима односно до поноћи викендом. Проблем су они који ресторане имају у непосредној близини стамбених зграда и на њих се тај пропис не односи. 

– До краја августа очекује нас измена овог прописа која би требало да буде донета на седници Скупштине града и која ће подразумевати проширење зоне забране на 300 до 500 метара око стамбених зграда, чиме ће се грађани заштитити. Такође, заједно са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре радимо и на правилнику који треба да регулише шта све треба да имају угоститељски објекти у смислу заштите од буке, паре и мириса. Град би требало да добије већа овлашћења и моћи ће да контролише, упозорава и затвара ресторане уколико крше законе и прописе – истакао је градски менаџер.

Весић је додао да је град ангажован и на измени Закона о водама, чиме ће преузети надлежност над сплавовима те ће се и у овој области увести ред.