четвртак, 28. јул 2016.

Весић: Фондација за младе таленте помоћи ће школовање Томислава Миловановића из Штрпца, такмичара „Пинкових звездица”

Таленти не смеју да зависе од тога колико ће се сакупити средстава за њих, већ то треба системски да се реши и управо због тога је Град Београд основао Фондацију за младе таленте која ће веома брзо расписати први конкурс, рекао је гостујући на Студију Б градски менаџер Горан Весић.
Он је прецизирао да су већ сакупљена финансијска средства, што из буџета града, што од донација компанија које желе на тај начин да помогну.

– Наш циљ је да људи схвате да је сигурна инвестиција када дају новац за Фондацију за младе таленте, јер на тај начин помажу деци да се правилно развијају, а они ће својим наградама и успехом вратити и Београду и Србији – рекао је Весић.

Градски менаџер је најавио и да ће град помоћи да млади музички таленат из Штрпца Томислав Миловановић, који се такмичио у музичком шоу програму „Пинкове звездице” настави школовање у Београду јер нажалост тамо где живи нема услова за то.

– Ово је прилика за њега да избруси свој таленат и очекујемо да ћемо једног дана бити поносни на њега, као што смо поносни на младу виолинисткињу Јовану Савић,  која ниже међународне награде – нагласио је Весић.

Говорећи о реконструкцији Трга Славија, Весић је навео да ће на јесен почети изградња фонтане, а посмртни остаци Димитрија Туцовића биће премештени у Алеју великана, где им је и место. 

– Фонтана ће бити велелепна, музичка и имаће сензоре за ветар, што значи да ће се у случају јачег ветра смањивати висина млаза воде. Између зграде Народне банке и самог Трга Славија биће прелеп парк, а у његовом центру биста Димитрија Туцовића. За време радова саобраћај ће се одвијати несметано, а у међувремену ћемо расписати нови тендер за реконструкцију коловоза на Славији и Булевару ослобођења. Очекујемо да радови почну у марту следеће године. Заустављање саобраћаја тада ће бити краће јер ће фонтана већ бити завршена – рекао је Весић и додао да следеће године креће тендер за реконструкцију Рузвелтове улице.

Градски менаџер је, говорећи о легализацији, истакао да је за данас планиран састанак у Влади Србије, где ће уз ресорног министра бити присутни представници града, општина и инспекција, а сви ће добити задатке о наредним корацима.

Он је прецизирао да применом новог закона о озакоњењу објеката треба да се стави тачка на вишедеценијску нелегалну градњу, а да они објекти који имају услове уђу у легалне токове. Овај закон је дао могућност да се у Београду више од 250.000 објеката озакони по веома повољним ценама. Тај закон значи да убудуће ниједан квадратни метар не сме да се подигне без дозволе. 

– Поједини инвеститори покушали су да искористе ту ситуацију  и, вероватно у договору са општинским или градским инспекторима, почели да граде, покушавајући на превару да прикажу да је њихова инвестиција започела пре доношења овог закона. Тиме су узели новац од грађана јер не плаћају накнаду за градско грађевинско земљиште. Град Београд је, у договору са ресорним министарством, добио сателитски снимак из новембра 2015. године и наложено је да се направи попис свих објеката на којима је изградња у току, то јест оних који нису ушли у процес легализације. По нашим проценама у Београду таквих објеката има око 8.000. Број још увек није прецизан, али сви који се не налазе на сателитском снимку су бесправни – рекао је Весић.
Он је додао да циљ државе није да руши објекте, али закони и прописи морају да се поштују и реда у овој области мора да буде.