петак, 29. јул 2016.

Усељене породице у нову зграду за социјално становање у Обреновцу

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и амбасадор Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт присуствовали су данас усељењу тридесет две породице погођене поплавама у новоизграђену зграду за социјално становање у Обреновцу.

Зграда у којој ће становати ове породице изграђена је захваљујући финансијској подршци Европске уније.

Наташа Станисављевић нагласила је да ово представља наставак одговорне социјалне политике Града Београда, али и Владе Србије.

– Захваљујем и Министарству за европске интеграције, Канцеларији ЕУ у Србији, као и Општини Обреновац, што је објекат изграђен у планираном року од 14 месеци. Налази се на месту где су некад биле поплављене бараке, а испоштовани су сви стандарди када је реч о социјалном и било ком другом становању – рекла је Станисављевићева. 

Она је породицама пожелела бољи живот и напоменула да ће Град Београд и надаље учествовати у оваквим пројектима на добробит грађана.

Мајкл Давенпорт је рекао да му је изузетно драго што су могли да помогну Обреновцу. 

– Станове су добиле породице које су током поплава пре две године претрпеле велику штету. Осим овог пројекта, у који је ЕУ уложила више од 800.000 евра, у првој фази сарадње уложено је скоро четири милиона евра за реконструкцију шест школа  у Обреновцу, приватних домаћинстава, али и за помоћ привредницима и пољопривредницима – рекао је Давенпорт.

Он је додао да ће ЕУ наставити са подршком Србији, али и конкретно Обреновцу,  како у санирању последица поплава тако и у пројектима у вези са превенцијом оваквих немилих догађаја. У Обреновцу се реконструишу сви бедеми Саве и Колубаре, што ће бити од кључног значаја за ефикасну заштиту у будућности, а  до краја године биће изграђено или реконструисано више од хиљаду кућа и станова. Све заједно, помоћ Обреновцу износиће више од десет милиона евра.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић подсетила је на то да су  људи у овом делу Обреновца и пре поплава живели у јако лошим условима.

– Драго ми је да нисмо кратког памћења, што се често дешава, и да смо сви показали да водимо рачуна да се обећања испуне. После две године Обреновац изгледа још лепше и ово је још један показатељ због чега Србија треба да остане на европском путу, јер, између осталог, европски фондови солидарности нама су били доступни као да смо чланица ЕУ – рекла је Јоксимовићева.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић навео је да се за ове породице на овај начин отвара „ново поглавље” живота. 

– Обреновац сада изгледа далеко боље него што смо могли и да замислимо током поплава – рекао је Чучковић и захвалио Канцеларији ЕУ у Србији, републичкој влади и граду и поручио да ће Обреновац знати то да цени, као и да ће помоћи свима ако им помоћ затреба.