петак, 29. јул 2016.

Посебна пажња и мере заштите за децу миграната

Стручни радници мобилног тима за заштиту малолетних миграната без пратње Градског центра за социјални рад у Београду, заједно са представницима UNHCR-а, Уницефа, Центра за заштиту одојчади, деце и омладине, учествовали су у процесу збрињавања два малолетна детета која су се нашла на територији Србије без родитељске пратње.

Како је саопштено из Градског центра за социјални рад, после више од два месеца трагања за њиховим родитељима, обезбеђено је безбедно спајање родитеља са њиховом децом на српско-бугарској граници.

Девојчица из Авганистана са непуних годину дана и петогодишњи дечак из Сирије нашли су се на територији Србије у пратњи других лица, док су њихови родитељи на путу ка „обећаној земљи” остали километрима далеко након неуспешног покушаја преласка бугарско-српске границе. Ангажовањем свих капацитета, деци је у Београду одмах осугурана пре свега безбедност, затим брига о здрављу и егзистенцијални услови. Док су надлежне службе трагале за родитељима, деци је обезбеђен адекватан смештај у Београду. 

Владимир Илић, директор Градског центра за социјални рад у Београду, рекао је да је овој деци пружена свака врста помоћи која је неопходна ради заштите њихових интереса и да су предузете све мере из области и надлежности социјалне и породично-правне заштите, у складу са Конвенцијом о правима детета и основним принципима у заштити деце у ванредним ситуацијама у Републици Србији.

Захваљујући заједничком деловању српских и бугарских служби, владиних и невладиних организација, Црвеног крста, UNHCR-а, Уницефа, након два месеца раздвојености, деца су сада са својим родитељима, а овај случај само је један у низу примера у којима су надлежне службе показале велику одговорност, хуманост и ефикасност у односу према мигрантима и пружању неопходне помоћи. 

Градски центар за социјални рад у Београду посебну пажњу посвећује заштити деце миграната, поступајући по организационој шеми којом се успоставља и осигурава социјална заштита деце у покрету, оне која се на територији Београда нађу са својим породицама и првенствено оне која се у тим околностима затекну као одвојена деца или деца без пратње. У структуру организационе шеме укључена су одељења Савски венац, Вождовац, Палилула, Одељење за послове планирања и развоја и тим стручњака који је свакодневно на терену.

Од 1. јануара 2014. године до данас на евиденцији Градског центра за социјални рад у Београду, у надлежним одељењима, нашло се 560 малолетне деце без родитељске пратње, а од 1. септембра прошле године до данас наши стручни радници пружили су мере заштите за 212 малолетне деце миграната. У току 2015. године евидентирано је 175 деце страних држављана без пратње према којима су примењене мере из области и надлежности социјалне заштите. Највећи број деце био је узраста од 15 до 17 година.