субота, 30. јул 2016.

У Београду отворен 59. светски конгрес шаховске композиције

Најзначајнија манифестација проблемског шаха, 59. светски конгрес шаховске композиције, у оквиру којег се одржава и 40. светско првенство у решавању шаховских проблема, свечано је отворен у Скупштини Београда. Учеснике конгреса и шампионата, њих више од 220 из 39 земаља са свих пет континената, поздравио је Владимир Пајић, помоћник градског секретара за спорт.

Он је том приликом подсетио да је Београд ове године био узоран домаћин европских шампионата у ватерполу и футсалу, те да је организација овог светског првенства заслужена част:

– Верујем да ћемо и овом манифестацијом представити наш град у најлепшем светлу и да ће у наредних седам дана Београд бити центар светског шаха – навео је Пајић.

Гостима се потом обратио Борислав Гађански, председник Организационог одбора, а манифестацију је свечано отворио Хари Фујаксис, председник Светске федерације за шаховску композицију, истичући многобројне новине у организацији које је увела Србија, први пут у улози домаћина:

–  Убеђен сам да ће целокупни догађај имати огроман успех, а бројке довољно говоре о новим рекордима. Хвала читавом организационом тиму који заслужује искрене честитке.

Такмичарски програм одвијаће се у хотелу „Метропол”, а почиње вечерашњим такмичењима у брзој композицији проблема на задате теме. Сутра је отворени појединачни турнир, а у уторак и среду централна манифестација, 40. светско првенство, наводи се у саопштењу. 

Догађају је присуствовала помоћница секретара за привреду Маја Тинтор, као и директор ТОБ-а Миодраг Поповић.