уторак, 23. август 2016.

Никодијевић: Нову дворану добиће и гимнастичари и стрелци

Све је спремно за вечерашњи дочек наших олимпијаца испред Дома Народне скупштине и очекујемо, с обзиром на историјски резултат, да оборимо рекорд у броју посетилаца који ће дочекати наше спортисте, рекао је гостујући на РТС-у председник Скупштине Београда Никола Никодијевић. 

Он је прецизирао да око 19 часова почиње музички део програма, а око 20 сати се очекује долазак спортиста.
 
– Церемонија изласка спртиста на бину ће трајати дуго с обзиром на то да треба поздравити око стотину људи, припремите се на пуно аплауза, пуно песме и радости, баш онако како су и они нама донели срећу и радост за време Олимпијских игара – рекао је председник Скупштине града. 

Према његовим речима, град и држава су веровали у наше олимпијце, знали су да ће донети медаље и да ће ове игре бити успешне и донети највећи број медаља.

– Ово за нас није изненеђење, већ степеница више, а задали смо себи задатак да у Токију оборимо све рекорде – рекао је Никодијевић.

Он је додао да је осам освојених медаља резултат системског рада и улагања у спорт. Град Београд је 2014. године донео стратегију развоја спорта заједно са Владом Републике Србије која већ сада даје резултате.

– У последњих годину дана завршили смо атлетску дворану и бићемо домаћини Европског дворанског атлетског првенства следеће године. Атлетика нам је донела медаљу и ми у тај спорт улажемо и верујемо да ће бити још добрих резултата. Ми смо једина земља у Европи која је у Арену ставила базен за одржавање европског првенства, а то су финансирали град и држава, зато што смо веровали да наши ватерполисти могу да обједине све три титуле и они су нам то на најбољи могући начин вратили – истакао је Никодијевић.

Влада Србије и Град Београд су у договору са Кошаркашким савезом конкурисали за организацију квалификационог турнира, што су и држава и град финансирали, а кошаркаши су нам то вратили медаљама у мушкој и женској конкуренцији. 

– Све је резултат системског рада и плана јер оно у шта смо улагали нам је и донело медаље. Град Београд не улаже у професионални спорт, већ у децу, како бисмо створили базу за нове шампионе. Повећали смо број бесплатних термина за млађе категорије са 14.000 на 18.700 сати годишње. Школски спорт је база за све остале спортове, прe двe гoдинe у школским такмичењима учествовало је oкo 8.000, a у oвoj вишe од 30.000 ученика. Да ствари нису случајне, показује податак да одбојкашких екипа у школском спорту има више него фудбалских и кошаркашких – рекао је Никодијевић и најавио да ће следеће године почети изградња стрељачке дворане, а и гимнастичари ће добити свој простор, што ј доказ да се системски улаже у спорт.

Он је нагласио да су премијер Александар Вучић и министар омладине и спорта Вања Удовичић много урадили на стратегији спорта, као и да се у читавој Србији граде спортски објекти и реновирају постојећи. Зато се очекује да на Олимпијским играма у Токију буде још више спортских одличја.