среда, 24. август 2016.

Део Змај Јовине улице претворен у пешачку зону

Пешачка зона Кнез Михаилове улице данас је проширена за део Змај Јовине улице, између Чика Љубине и Васине, што је у складу са стратегијом Града Београда о измени саобраћајне хијерархије у центру града, рекао је главни градски урбаниста Милутин Фолић приликом обиласка ове локације. 

–  Данас су Београђани добили још један део пешачке зоне. Део Змај Јовине улице, између Чика Љубине и Васине није велики, али је само један од делова пешачких зона на којима тренутно радимо. Током поправљања Змај Јовине обављене су и одређене преправке у Чика Љубиној, тако да овај део центра града постаје један мали трг – рекао је Фолић. 

Главни градски урбаниста је најавио поплочавање Обилићевог венца, део од гараже до Улице царице Милице, а након тога и поплочавање Сремске улице. Потом следе и радови у Улици маршала Бирјузова, која ће бити једини прилаз гаражи на Обилићевом венцу. 

– Овим пројектима потпуно мењамо хијерархију у саобраћају, јер је пре више од годину дана Град Београд, пројектом „Име” , то поставио као приоритет. На прво место долазе пешаци, потом бициклисти, јавни градски превоз и на крају приватни аутомобили. На тај начин пешачка зона Кнез Михаилове улице добија четири функционалне целине –Кнез Михаилову, која ће бити улица трговине, потом бочне улице укључујући  Обилићев и Топличин венац, које ће бити  зоне угоститељства, Васину улицу, која ће се радити 2017. и 2018. године и бити улица културе, те коначно Косанчићев венац који ће, као и данас, остати доминантна културно-историјска целина – додао је Фолић. 

Он је напоменуо да ће се на тај начин пешаци  и туристи „спустити” према реци, на Карађорђеву улицу и Савско шеталиште, па ће тако Београд добити оно што је већина европских градова већ урадила , а то је проширење пешачких зона.

Помоћник градоначелника Београда Борко Милосављевић осврнуо се на економски аспект градске стратегије.  

– Показало се да овакви потези  у многим европским градовима доносе развој услужног сектора. На примеру Љубљане можемо да видимо да је приход од услужног сектора готово удвостручен од тренутка када су пешачке зоне проширене. Питање подземних гаража је јако битно да бисмо уопште успели да изместимо саобраћај. Наше процене су да ће до краја године бити покренут тендер за извођење радова на подземним гаражама – рекао је Милосављевић. 

Помоћник градоначелника је за наредне месеце најавио измештање централних терминуса јавног градског превоза, што ће бити увод у „предавање” центра града пешацима и бициклистима, у складу са стратегијом Града Београда. 

Догађају су присуствовали и директор ЈКП „Градска чистоћа” Мирослав Богдановић, директор „Беоком сервиса” Дарко Главаш, градски секретар за саобраћај Душан Рафаиловић, као и  директор ЈКП „Београдски водовод и канализација” Драган Ђорђевић.