четвртак, 25. август 2016.

Делегација Републике Српске у Београду поводом сто година од смрти Петра Кочића

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић примио је данас делегацију Републике Српске са министром Миленком Савановићем на челу и представницима Завичајног удружења „Змијање” из Бањалуке. 

Повод састанка било је обележавање 100 година од смрти Петра Кочића, српског песника, писца и приповедача, који је преминуо у српској престоници у 40. години. 

–  Град Београд је други дом Петра Кочића, који је у наш град стигао када је био протеран из Аустроугарске. Иза себе је оставио богат уметнички опус и то је нешто што означава епоху борбе српског народа за сопствени идентитет и слободу. Кочићеви дани у Београду јесу дани једног Београђанина, јер он овде није био странац и Београд му је дуг вратио спомеником и школама које носе његово име – рекао је Младеновић. 

Он је додао да су представници Града Београда и Републике Српске договорили детаље везане за даље обележавање Кочићевих дана. Младеновић је овом приликом позвао Београђане који су у могућности да током викенда посете Републику Српску и присуствују обележавању 100-годишњице смрти великог српског писца. 

Савановић је нагласио да је Петар Кочић читав живот посветио борби за слободу и правду. 

– Он је синоним револуционара који се борио за националну и социјалну правду, која је тада била далеко од простора на којима је живео. Својим делима оставио је наслеђе које морамо чувати како бисмо и будућим генерацијама могли да пренесемо знање о томе како је наш народ живео под Аустроугарма у Босни и Херцеговини. 

Током преподнева, представници Града Београда положили су венце на Кочићев гроб у Алеји великана на Новом гробљу, док ће у 19 часова у свечаној сали Удружења књижевника бити одржана академија „Змијање у Београду, Српска у Србији”, уз учешће писаца из Републике Српске и Србије.