субота, 27. август 2016.

Београдски карневал бродова права атракција

Београдски карневал бродова отворен је вечерас на Савској променади церемонијалним спуштањем у воду макета пловила које су направили ученици Основне школе „Ђуро Стругар”. Заменик градоначелника Андреја Младеновић подсетио је да је пре тринаест година на обали Саве ова манифестација започела веома скромно, али да је успела да опстане.

–  Успели смо да је одржимо све ове године и сада је једна од најлепших и најузбудљивијих у граду. Велики број Београђана долази да види бродове, спушта се на реку, као и велики број туриста јер је ово права атракција. Београд је град који је настао на ушћу двеју река и он мора да живи на рекама. На Савској променади, надомак Београда на води који се гради, имамо прилику да видимо дивне бродове. Град Београд је учинио све  преко својих служби да данас имамо диван догађај. Београд је туристички центар овог дела Европе, сваке године имамо двоцифрен раст туриста, двоцифрен раст ноћења, пораст пристана крузера и то је један од основних потенцијала главног града – истакао је Младеновић и додао да ће се Град Београд трудити да се манифестацијама попут ове привуче још већи број туриста и на тај начин омогући стабилан раст и развој Београда у туризму.

Директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић казао је да се карневал бродова ове године први пут организује на простору Савске променаде.

– Велики број посетилаца је доказ да смо изабрали добро место, а ово је уједно и промоција изласка Београда на реке. Све градске службе и секретаријати уложили су труд у овај 12. Београдски карневал бродова и ово је круна летње сезоне за Београд – нагласио је Поповић.

Акваторијем између Бранковог моста и Газеле продефиловала су окићена пловила из око 20 београдских марина. Међу учесницима програма на води, поред речних бродова и чамаца, у циљу афирмације спортско-рекреативних активности представили су се и једриличарски, веслачки и наутички клубови. 
Организатор је Туристичка организација Београда. Београдски карневал бродова се организује под покровитељством Града Београда и уз помоћ и подршку свих градских служби, јавних и комуналних предузећа и институција.