понедељак, 29. август 2016.

Синиша Мали: Још 60 личних пратилаца за децу

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је данас да су се стекли услови за укључивање још 60 деце са сметњама у развоју за коришћење услуге лични пратилац детета. Тако ће, убудуће, поменуту услугу користити укупно 310 деце и младих са сметњама у развоју.

Он је подсетио да Град Београд, од септембра 2015, преко Секретаријата за социјалну заштиту, у континуитету обезбеђује услугу лични пратилац детета за 250 деце са сметњама у развоју на територији града Београда. 

– Ова услуга је успостављена пре две године, у почетку за 44 деце, а град је у протеклом периоду интензивно радио на константном укључивању нових корисника, како би се одговорило на потребе деце и њихових породица. Задовољство ми је што смо успели да број повећамо на укупно 310 деце која испуњавају све прописане критеријуме  за коришћење ове услуге. Трудићемо се да број личних пратилаца повећавамо и убудуће –  истакао је градоначелник.

Он је нагласио да ће Град Београд и убудуће радити на томе да се број личних пратилаца повећа, како би сва деца којима је помоћ потребна добила адекватну и професионалну негу.

– С обзиром на то да је услуга лични пратилац детета намењена деци са сметњама у развоју која су укључена у васпитно-образовну установу, а којима је потребна подршка у  свакодневном функционисању, на овај начин град пружа значајну подршку породицама деце са сметњама у развоју, што је већ добило своју неспорну потврду у пракси – оценио је Мали и додао да се ангажовањем личних пратилаца, поред унапређења система социјалне заштите у Београду, доприноси  и запошљавању на територији града.

Услугу лични пратилац деце, према закљученом уговору са Секретаријатом за социјалну заштиту, пружа Хуманитарна организација „Дечје срце” из Београда. Заинтересована лица за обављање послова личног пратиоца детета могу да се обрате организацији „Дечје срце”, која ће извршити њихов крајњи одабир, сходно прописаним стандардима за пружање ове услуге.