понедељак, 29. август 2016.

Петронијевић и Биковић у посети деци са онкологије

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић, глумац Милош Биковић и продуцент Милош Аврамовић обишли су данас дечје одељење Института за онкологију и радиологију, где су са намлађим пацијентима одиграли фудбалски турнир на „Плејстешну”, донацији Ивана Зекавице из компаније „Фесто”.
Члан Градског већа Драгомир Петронијевић подсетио је да већ две године сарађује са овим институтом и да се стање од тад доста поправило. Данас су направили договор о будућим донацијама које планирају да реализују у наредним месецима.

– Договорили смо се да долазимо и када нису празници и да долазимо што чешће, кад год због услова лечења постоји могућност да их посетимо. Овог пута тражили су да им организујемо турнир на „Плејстешну”, јавила се друштвено одговорна компанија „Фесто” и Иван Зекавица и ми смо данас ту да достојанствено изгубимо, јер су ова деца у томе много спремнија од нас – истакао се Петронијевић.

Он је нагласио да је важно стално указивати на потребу заједништва и истакао да ће Град Београд наставити да комуницира са јавним личностима и донаторима како би се обезбедило да услови за лечење на овом институту буду што бољи. Петронијевић је истовремено позвао и све друге који су заинтересовани да се сами јаве Институту за онкологију и дају свој допринос.

Милош Биковић казао је да овакве посете треба да буду нормална појава у нашем друштву.

– Једни друге морамо да посматрамо као заједницу јер се овакве ствари тичу свих нас. Ово су све наша деца и никад не можете да знате у ком правцу ће живот да вас одведе. Сва ова деца су наши хероји, и када се она насмеју, схватите колико су ваши проблеми мали – рекао је наш прослављени глумац.

Четрнаестогодишња Александра, једна од пацијенткиња на дечјем одељењу,  казала је да посета глумаца, спортиста и других јавних личности показује деци какви они могу да буду, јачајући тако жељу за оздрављењем.

– Они су наши хероји. Ја када порастем, желим да будем глумица – рекла је Александра која је управо завршила са терапијом.

Професор Радан Џодић, в.д. директор Института за онкологију и радиологију, захвалио је на донацији која је пре две године стигла у институт, од чега су реновирани под и купљени нови кревети.

– Деца и стари представљају изузетно осетљиву популацију и овакве посете нам много значе. Нарочито најмлађи добијају додатну сигурност у сурету са познатим личностима и зато сам захвалан Граду Београду што је организовао и организује овакве посете. Оне собом носе и донације, што је потпуно природан процес у свим развијеним земљама, јер је број малигних болести у порасту и само заједништво у тој борби може да допринесе да се са тим опасностима изборимо – рекао је Џодић.

Докторка Лејла Пилиповић, руководилац дечјег одељења института, изразила је жељу за донацијом клима-уређаја за лифт којим пацијенти са хемиотерапије долазе на одељење, јер у летњим месецима загушљиви простор деци веома смета. Она је истовремено захвалила и свим донаторима који су у протеклом периоду дали свој допринос да дечје одељење ове институције буде много удобније за боравак најмлађих пацијената.