среда, 31. август 2016.

Ђаци ОШ „Олга Петров” дочекују школску годину у новој енергетски ефикасној згради

У ОШ „Олга Петров” у Падинској Скели све је спремно за почетак нове школске године коју ће ученици дочекати у енергетски реконструисаној згради ради смањења потрошње енергије потребне за њен рад. У ово су се уверили представници секретаријата за енергетику, образовање, Владе Швајцарске, као и председник општине Палилула Александар Јовичић који су данас обишли ову школу.

Према речима Марка Стојановића, градског секретара за енергетику, подизање енергетске ефикасности у ОШ „Олга Петров” део је заједничког пројекта Владе Швајцарске Конфедерације, Владе Републике Србије и Града Београда на изградњи комбиноване топлане и електране на биомасу у Падинској Скели. 

– Вредност пројекта је више од осам милиона евра, а организован је у три целине – изградња топлане – електране на биомасу, инфраструктурне разводне енергетске мреже за топлотну и електричну енергију и подизање енергетске ефикасности у ОШ  „Олга Петров” и Клиници за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић”. Радови у оквиру велике и мале школе довели су до смањења потрошње енергије – урађена је фасадна изолација, реконструкција котларнице и топловодног система, уведено је аутоматско управљање радом грејног система, реконструисано осветљење, а извршени су и радови на водоводној, канализационој и електромрежи, који су били потребни да директне енергетске мере не буду угрожене потенцијалним кваровима – рекао је Стојановић. 

Он је додао да овај пројекат, поред свих ефеката који се односе на побољшање услова у овој школи и болници и на креирање новог енергетског капацитета, даје конкретан допринос у коришћењу обновљивих извора енергије и едукацији за њену рационалну потрошњу.

 – Зато је сваки пројекат који доприноси уштеди енергије и енергетској ефикасности и те како важан – нагласио је Стојановић.

Александар Јовичић, председник општине Палилула, истакао је да је општина увек спремна да подржи ове пројекте.

– У овом пројекту учествују Град Београд и Влада Швајцарске, а ми као општина гледамо да помогнемо инфраструктурно, пре свега када је реч о прилазима до школе, да се уреде зелене површине како би ова школа добила пун сјај. И у наредном периоду наставићемо да подржавамо овакве пројекте, а на територији Падинске Скеле имамо још шест објеката основних школа које се налазе у насељима Ковилово, Бесни Фок, Дунавац и осталим насељима где су школе руиниране и где имамо мали број ученика, па ћемо зато у наредном периоду изаћи са пројектом како да те проблеме решимо. Увек ћемо бити подршка оваквим пројектима, како би наша деца коначно добила елементарне услове за школовање – рекао је Јовичић.

Директорка школе Мерица Буљ Бјелогрлић нагласила је да је школа стара 60 година и да је била у катастрофалном стању и зато је ова донација веома важна. 

– Школа никада није реконструисана у потпуности, увек се због недостатка средстава само сређивала, а сада је први пут то урађено од темеља. Пресрећна сам јер ће настава кренути на време, а ученици добијају оптималне услове за рад – рекла је Бјелогрлићева захваливши Влади Швајцарске и председнику општине на помоћи.

Догађају су присуствовали помоћник секретара за енергетику Владимир Ђорђевић, представници општине Палилула, Секретаријата за образовање, Министарства рударства и енергетике и представници ОШ „Олга Петров”.