уторак, 6. септембар 2016.

„Сава центар” у тешком стању, потребна детаљна анализа стања

Скупштина Града Београда, оснивач „Сава центра”, разматраће на наредној седници оснивање комисије чији би задатак требало да буде предлагање одрживих мера за пословање овог јавног предузећа. Како је рекао председник Надзорног одбора „Сава центра” Немања Ђукић, гостујући на Студију Б, неопходна је детаљнија анализа стања, као и пакет мера за будуће, боље пословање.

– „Сава центар” има изванредну домаћу и међународну репутацију због организације конгреса, музичких скупова и других значајних манифестација. У протекле скоро четири деценије био је домаћин највећих конгресних скупова, у њему су гостовала и највећа имена светске музичке сцене, а годинама се у њему одржавају и најзначајније културне манифестације – истакао је Ђукић.

Ипак, комплекс није доживео велике санације и реконструкције, иако је у непрекидној експлоатацији безмало четири деценије. Због тога, навео је Ђукић, потребна су хитна улагања.

– Објекат је енергетски неефикасан и троше се велике количине струје и топлотне енергије. Трошкови одржавања су огромни, а примера ради само електричне енергије се годишње потроши у вредности од скоро 70 милиона динара, за грејање је потребно издвојити око 55 милиона, за смеће десет и за воду и канализацију око три милиона динара. Нагомилани дугови представљају велико оптерећење за пословање и зато је од велике важности одлука која ће се наћи на наредној седници градске скупштине – казао је Ђукић.

„Сава центар” има и људи и знања и будућност је у конгресном туризму, како би ова установа поново добила примат у односу на неке друге у Београду.