субота, 10. септембар 2016.

Весић: Ове године Трка око Калемегдана ревијална, а догодине такмичарског карактера

Градски менаџер Горан Весић свечано је данас отворио Трку око Калемегдана, која је одржана поводом обележавања 77. годишњице од историјске трке Формуле 1 из 1939. године.         

Весић је овом приликом поручио да је данас леп дан за наш главни град јер се обележава 77 година од прве и једине трке Формуле 1 у Београду.

– То је уједно била и једина трка одржана у време Другог светског рата, по чему је позната у свету. Мало Београђана зна за овај податак, иако је тада од 250.000 становника, колико их је Београд имао, чак 100.000 било на трци. Ове године је трка ревијална, а од следеће ће бити такмичарска – истакао је Весић.

Он је прецизирао да ће Ауто-мото савез Србије преузети организацију тог догађаја у више селекција, где ће учествовати и старе формуле. 

– То ће бити наш допринос развоју аутомобилизма, али и могућност за проширење туристичке понуде Београда – рекао је Весић.

Градски менаџер додао је да је ревијална трка организована без иједног динара из буџета, уз помоћ АМСС и спонзора. Он је подржао иницијативу да Тацио Нуволари добије обележје у Београду јер је 1939. године у нашем главном граду освојио последњи гран при у својој каријери и који се, исписан ћирилицом, налази у његовом музеју у Италији.

Гостима и учесницима трке обратио се и директор Музеја аутомобила Братислав Петковић, а догађају су присуствовали директор „Београдске тврђаве” Петар Андријашевић, директор „Беокома” Дарко Главаш и многобројни поштоваоци аутомобилизма.

У оквиру трке учествовала су возила подељена у три категорије: старе формуле, стари мотори и историјска возила. Трка није имала такмичарски већ промотивни карактер, а четрдесетак возила било је изложено непосредно пре трке.