уторак, 13. септембар 2016.

Контрола буке, нелегалне уличне продаје и спољне чистоће школа

У Секретаријату за инспекцијске послове прошле недеље извршено је 1.511 прегледа, примљено 276 пријава, покренут 181 поступак по службеној дужности (укупно је формирано 789 предмета – управних и вануправних), сачињено 579 записника, донета 133 решења, 111 закључакa, поднето 14 захтева за покретање прекршајног поступка, једна кривична пријава, изречена једна новчана казна због неизвршења решења, извршено 67 решења, издата 33 прекршајна налога и од осталих аката сачињен је 1.041. По различитим основама 236.461,91 динар је наплаћен.

– Инспектори за заштиту животне средине донели су четири наређујућа решења за мерење нивоа буке и четири решења о забрани употребе инсталираних извора буке до спровођења акустичних мера. Инспектор за заштиту животне средине присуствовао је ванредном мерењу нивоа буке у животној средини које је вршила овлашћена стручна организација. Контролисано је девет угоститељских објеката. Донетa су и два решења којима је наређено предузимање техничко-технолошких мера ради достизања граничних вредности емисије загађујућих материја у воде и једно решење којим је забрањена употреба енергента (угља) – рекла је Соња Подунавац, секретарка за инспекцијске послове.

Према њеним речима, инспектор друмског саобраћаја овог секретаријата, уз асистенцију патроле Комуналне полиције, извршио је контролу рада ауто-такси превозника у централној градској зони и том приликом затекао у прекршају такси предузетника са такси дозволом Града Београда чије такси возило није имало регистарску „ТХ” ознаку. Против лица затеченог у прекршају биће поднет захтев за покретање прекршајног поступка. Извршене су и две дневне акције контроле ауто-такси превоза, радним данима, уз асистенцију припадника Комуналне полиције. Контроле јавног линијског превоза путника извршене су на терминусима „Коњарник”, „Карабурма II”, „Панчевачки мост (железничка станица)”, „Земун (Нови град)”, „Славија (Бирчанинова)” и „Омладински стадион”, на стајалишту „Сајам” и дуж трасе линије 7 Устаничка – Блок 45. 

– Свакодневно је вршена контрола нелегалне уличне продаје уз повремену асистенцију Комуналне полицијe на територији града и настављена је акција на сузбијању уличне продаје око пијаце „Скадарлија” која је организована у две смене, у сарадњи са комуналном инспекцијом ГО Стари град. Вршена је контрола нелегалне продаје књига у Косовској и околним улицама. Осим наведених локација, вршена је контрола продаје половних књига и уџбеника свуда где је та продаја уочена. На свим контролисаним локацијама, контролисани продавци имају својство трговца и одобрење од надлежног општинског органа за обављање делатности на тој локацији. У наведеним активностима извршено је 10 уклањања и одузимања робе и издато је пет прекршајних налога, са запрећеном казном од 25.000 динара – истакла је Соња Подунавац.

У току је контрола чистоће и уредности дворишта и спољних делова зграда школа на територији Београда, док је завршена контрола уредности спољних делова зграда, ограда и површина око зграда домова здравља на територији града Београда. Прегледана су 74 објекта и донета 32 решења којима је наложено откалањање утврђених недостатака. Сва решења су извршена. Извршена је контрола исправности 18 јавних чесама на територији општине Нови Београд. Код осам објеката су констатовани  недостаци, те су донета решења којима је наложено отклањање уврђених недостатака. Комунални инспектори учествовали су у акцији отклањања комуналног нереда и спречавања нелегалне продаје на територији градске општине Нови Београд, у Улици Милутина Миланковића, у сарадњи са  Комуналном полицијом и ЈКП „Градска чистоћа”.

Преко ЈКП „Паркинг сервис” уклањана су непрописно паркирана возила. Са јавних зелених површина уклоњено је 27 возила, са јавних површина четири, а уклоњена су и три нерегистрована и хаварисана возила. Извршено је измештање пристана Речне полиције на нову локацију, испред Београдског сајма. Праћено је извршење решења уклањања плутајућих објеката на територији општина Савски венац и Земун. Инспектори су учествовали и у четири акције на одржавању комуналног реда у улицама: Косовској, Милутина Миланковића, Трг Николе Пашића и Основној школи ,,Уједињене нације” на Цераку – казала је секретарка за инспекцијске послове. 

Туристичка инспекција извршила је ноћне контроле пет угоститељских објеката на територији ГО Mладеновац. Контролисана је евиденција гостију, наплата боравишне таксе и уплата исте у хостелима на територији  ГО Стари град и ГО Савски венац, са посебним акцентом на локације у близини Главне железничке станице и пијаце „Зелени венац”. Настављена је контрола радног времена угоститељских објеката на сплавовима на левој обали Саве, низводно од Бранковог моста.