среда, 14. септембар 2016.

Хитна помоћ добила ново санитетско возило

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић уручили су данас кључеве санитетског возила са комплетном медицинском опремом Градском заводу за хитну медицинску помоћ „Београд”. Возило је набављено средствима Банке за развој Савета Европе као помоћ у решавању последица мигрантске кризе 

Младеновић је рекао да ово возило много значи Београду јер санитети прелазе хиљаде километара, помоћу њих се спаси велики број људи, а свако ко позове хитну, очекује помоћ на време.

– Ми смо ове године заједно са Заводом за хитну медицинску помоћ покренули набавку пет возила за дијализу и очекујемо да та возила стигну до краја године. Планирамо да се сваке године овај возни парк обнавља и да на тај начин дођемо до оптималног броја који је неопходан овој установи – истакао је Младеновић и захвалио министарству на донацији јер ново санитетско возило, како је рекао, много значи Београду.

Вулин је нагласио да је Београд град који је вероватно поднео највећи терет мигрантске кризе, те да су готово сви мигранти, који су прошли кроз ову земљу, прошли и кроз Београд.

– Овде добијају помоћ, пажњу и нико од њих није остао без здравствене заштите. Све то не би било могуће без Хитне помоћи, а ово је наш начин да захвалимо и кажемо да је ова установа препозната као једна од најважнијих у борби са последицама мигрантске кризе. На овај начин помажемо и нашим суграђанима, који ће добити бољу здравствену заштиту – навео је Вулин.

Према његовим речима, Развојна банка Савета Европе наставља да подржава и помаже у решавању последица мигрантске кризе. Њихова помоћ, додао је министар, увек је била директна, стизала је на време и то ономе коме је и потребна. Вредност санитетског возила је више од 44 хиљаде евра.

Директор Градског завода за хитну медицинску помоћ Горан Чолаковић казао је да је ово возило од великог значаја за ту установу, као основно средство за рад. 

– Између 4.500 и 5.000 људи буде спашено једним возилом, што показује колико је ова донација важна. То министарство је пре пет месеци Хитној помоћи донирало пет торби за масовну несрећу и препознало Хитну помоћ као ударну иглу у здравству која је прва при помоћи не само мигрантима већ и свим грађанима Београда. Хитна помоћ има 80 возила која су стално у употреби, а сматрамо да би око стотину возила било потребно за нормално функционисање – казао је Чолаковић.

Возило је набављено у оквиру пројекта „Србија: Систем сталне испоруке помоћи мигрантској популацији у Србији”. Средства су обезбеђена Споразумом о бесповратној помоћи, који су склопиле Република Србија и Банка за развој Савета Европе. Циљ споразума је да се мигрантима и избеглицама које пристигну на територију Србије обезбеде основни животни услови, као што су склониште, храна, медицинска помоћ и лична безбедност.