петак, 23. септембар 2016.

Синиша Мали: Београд и Пекинг учвршћују сарадњу

Делегација Града Београда, предвођена градоначелником Синишом Малим и  председником Скупштине града Николом Никодијевићем, састала се данас са делегацијом Града Пекинга у Старом двору. Како је градоначелник том приликом истакао, циљ посете јесте да се још више унапреди сарадња између два главна града, која је већ чврста и на високом нивоу. 

– Београд и Пекинг сарађују још од 1980, тако да смо прошле године обележили 35 година наших добрих односа. Циљ данашње посете је даље унапређивање економске, културне, спортске, образовне и сваке друге сарадње како би два главна града и две земље додатно приближили – навео је Мали.

Градоначелник је подсетио да је Београд у протекле две године имао част да угости председника и премијера Кине, отворен је Пупинов мост који је дело кинеских радника, као и Конфуцијев трг у Новом Београду. Све то говори о блискости два народа, додао је Мали.

– Очекујем да ћемо на основу ове посете имати договорене Дане Београда у Пекингу и Дане Пекинга у Београду, манифестације које су се у ранијим случајевима показале као веома корисне – истакао је Мали, наглашавајући посебно значај спорта, у чему ми можемо много да научимо од Кинеза. 

Он је најавио низ билатералних састанака, а гости ће посетити и градилиште Београда на води и Савску променаду. Градоначелник је изразио и жељу да након свега посета резултира конкретним планом будуће сарадње два града. 

Председник Сталног комитета Народног конгреса Града Пекинга Ду Дејин подсетио је на вишегодишње добре односе између два града који непрестано јачају. Импресиониран разговором са градоначелником, нагласио је да сарадња има добру перспективу. 

– У делегацији Пекинга налази се и група предузетника, те сам уверен да ћемо постићи и конкретне договоре и резултате – нагласио је Дејин и захвалио на срдачном гостопримству.  

У разговору су учествовали и помоћник градоначелника Борко Милосављевић, главни урбаниста Милутин Фолић и члан Градског већа Драгомир Петронијевић.