петак, 23. септембар 2016.

Синиша Мали: Нова возила за домове здравља побољшаће примарну здравствену заштиту

Градоначелник Београда Синиша Мали присуствовао је данас испред Старог двора примопредаји 12 нових аутомобила директорима београдских домова здравља. Догађају су присуствовали и секретарка за здравство Вера Дражић и њен заменик Александар Стефоски.

Синиша Мали истакао је да ово представља највећу набавку возила за домове здравља у последњих неколико година и да je то доказ колико је градска власт посвећена унапређењу примарне здравствене заштите.

– Ова возила ће се користити како би се што пре стизало до пацијената, за кућна лечења и све друге услуге које имају за циљ побољшање здравствене заштите у Београду. Хитна помоћ ће такође добити десет возила и то је резултат штедње којом новац желимо да уложимо тамо где је најважније, а то су управо домови здравља. Ја ћу у наредном периоду обићи сваки дом здравља, а подсетићу да смо уз помоћ Владе Републике Србије, у радове у свих 16 домова здравља уложили више од 60 милиона динара. Град Београд је током протекле године за унапређење услова рада у домовима здравља уложио више од 270 милиона динара, водећи рачуна о томе да сви грађани Београда добију равноправан третман – рекао је градоначелник.

Он је подсетио да се тренутно гради амбуланта у Малом Мокром Лугу, да ће ускоро бити отворена амбуланта у Јајинцима, а да наредне године следи изградња објеката у Борчи, Угриновцима и другим насељима, како грађани не би дуго путовали  и сатима чекали да би добили помоћ лекара.

Говорећи о новим возилима која су данас предата на употребу, Синиша Мали је рекао да се уз побољшање здравствене услуге, овим чином помаже и домаћа ауто-индустрија.

– Возила „фиат 500л” производе се у Србији, а на овај начин дајемо посао и нашим радницима у Крагујевцу, тако да је то спој лепог и корисног. То исто чинимо и са произвођачем аутобуса „Икарбус”, јер им на тај начин дајемо могућност да зарадесвоје плате и обезбеде своје породице. Ми ћемо свакако и у наредном периоду наставити да пратимо и подржавамо домове здравља и Хитну помоћ, да набављамо нову опрему и возила, превасходно слушајући глас грађана – казао је Синиша Мали, похваливши рад Секретаријата за здравство и његову комуникацију са суграђанима.

Директорка Дома здравља „Земун” Ксенија Узуновић захвалила је Граду Београду и надлежном секретаријату у име свих директора домова здравља, истакавши да ће два добијена возила бити коришћена за подручја Земуна и Сурчина.

– Свакако да ће нам набавка ових аутомобила помоћи да повећамо квалитет здравствене заштите, јер ће се користити у служби кућног лечења, а нарочито ће значити пацијентима који се налазе у удаљенијим деловима града. Такође, грађевински радови који су обављени током протеклих годину дана у домовима здравља умногоме доприносе побољшању услова здравствене заштите у Београду – истакла је Ксенија Узуновић.

Набавка 12 возила за потребе београдских домова здравља финансирана је средствима буџета Града Београда, а њихова вредност је 16 милиона динара.