петак, 23. септембар 2016.

На Калемегдану отворена изложба „На палуби брода....на обали реке”

Градска секретарка за културу Ивона Јевтић и директор ЈП „Београдска тврђава” Петар Андријашевић отворили су данас на Калемегдану изложбу „На палуби брода....на обали реке” у оквиру манифестације „Дани европске баштине”. 

Изложба аутора др Ђорђа Костића, коју реализује ЈП „Београдска тврђава” захваљујући средствима Секретаријата за културу, пружа посетиоцима прилику да упознају значај Дунава као трговачког и туристичког пута, начин живота становништва дунавских регија и некадашњи изглед насеља уз другу по величини европску реку. 

– Град Београд ће и даље подржавати овакве изложбе и пратити културни живот града. Обећавам да ћемо у наредним годинама имати више изложби него што је био случај до сада. Позивам Београђане да посете изложбу, али и остале манифестације од значаја за Град Београд, као што су БИТЕФ, БЕЛЕФ, „Радост Европе” и предстојеће Данеи Москве у Београду – изјавила је Јевтићева.

Директор ЈП „Београдска тврђава” Петар Андријашевић подсетио је да се „Дани европске баштине” већ пуних 14 година обележавају, између осталог, и на Калемегдану.

– Овом изложбом на Савском шеталишту настављамо програм у оквиру „Дана европске баштине”. Желим да захвалим аутору и читавом тиму који је урадио велики посао, али и градском Секретаријату за културу, који је препознао значај ове изложбе и помогао у реализацији – рекао је Андријашевић. 

Аутор изложбе др Ђорђе Костић рекао је да су за изложбу искоришћени текстови из водича „Дунавског паробродског друштва”, као и алманаха „Бродар”.