петак, 23. септембар 2016.

Град обезбедио боље услове рада Социјално-економског савета

Помоћник градоначелника Борко Милосављевић председавао је данас колегијуму Социјално-економског савета, чији је рад обновљен у последњих годину и по дана. Он је том приликом подсетио да је овај савет независно тело, које чине представници Града Београда, репрезентативних синдиката и Унија послодаваца. 

– Многе одлуке које град доноси сачињене су у сарадњи са овим институцијама, што је веома важно с обзиром на то да су усмерене или ка суграђанима или ка привредницима. У том смислу антиципација мишљења ових репрезентативних институција од изузетног је значаја приликом доношења одлука – рекао је Милосављевић.

Он је подсетио да је до сада одржан велики број седница и колегијума, те да су многе теме покренуте, а неки проблеми чак и решени у ходу. Оно што није у надлежности града, додао је помоћник градоначелника, предочава се или јавности или упућује на меродавне институције.

– Град Београд не само што је основао савет већ је и у свом буџету предвидео средства за покривање трошкова његовог рада. Данас он има своје просторије, технику, кадрове и може да функционише као независтан саветодавни орган. Овај савет омогућава и да се одлуке на нивоу града доносе компромисом и свеобухватним сагледавањем могућих последица – нагласио је Борко Милосављевић.

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић навео је да су нове просторије које се налазе у Београђанки потпуно адекватне за рад овог тела и указао да закони који се доносе на нивоу републике најпре треба да се примењују у главном граду, јер он има највише могућности у привредном и политичком смислу. Он је истакао и да Београд треба да буде узор осталим локалним самоуправама и нагласио да свака одлука треба да буде резултат дијалога свих учесника у процесу одлучивања.

Томислав Бановић, председник Савеза самосталних синдиката Београда, похвалио је досадашњи рад савета као демократске творевине и изразио захвалност градоначелнику и његовом помоћнику што је савет добио све ваљане услове за рад на добробит грађана, синдиката и привреде. Он је нарочито истакао постигнуту сагласност између послодаваца, синдиката и Града Београда у протеклих годину и по дана.