субота, 24. септембар 2016.

Обилићев венац постаје пешачка зона

Градски менаџер Горан Весић изјавио је за Беоинфо да је данас почела прва фаза радова на уређењу Обилићевог венца, под окриљем Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда.

Он је прецизирао да је укупна вредност радова 216 милиона динара и да ће трајати четири и по месеца.

– Радови су почели да се изводе у Улици Топличин венац, на делу између Царице Милице и Обилићевог венца. У првој фази уредиће се Обилићев и Топличин венац, а затим ће се радови изводити и у улицама Царице Милице и Делијској. Укупна површина за уређење је преко пола хектара. Пројектом је предвиђено да ове улице буду пешачке, као део београдске централне пешачке зоне, у којој се од 1987. године примењују заједнички технички и естетски критеријуми, а који су потврђени вишедеценијским коришћењем – указао је Весић.

Он је истакао да ће се, поред партерног уређења, радити и нова водоводна мрежа, уредиће се систем за одвођење кишних вода, као и систем за заливање зеленила. Биће постављено и ново јавно осветљење и зеленило.

– Предвиђено је да 80 одсто површине буде поплочано, док ће уз објекте и на местима оптерећења бити стављене ситне коцке. Ограде дрвећа и корпе за отпатке биће по облику и материјалима као и у Кнез Михаиловој улици. Предвиђено је постављање 41 канделабра, око 48 стабала високог дрвећа, а зелене површине биће на око 1.500 квадратних метара – навео је градски менаџер.

Он је подсетио да је недавно почела потпуна реконструкција калдрме на Косанчићевом венцу, као и да се очекује почетак радова у Нушићевој улици, реконструкција Безистана и подземних пролаза у центру Београда.